Fietsersbond roept op voor snelle oplossing

Tweede kamer wil Paddepoelsterbrug snel open

paddepoelsterbrug groningen

Rijkswaterstaat heeft geen haast met een nieuwe Paddepoelsterbrug in Groningen. Nadat de vorige stuk is gevaren moeten veel fietsers zes kilometer omrijden. De Fietsersbond wil snel een tijdelijke oplossing want een structurele oplossing blijft voorlopig uit. De Tweede Kamer is het met ons eens.

De Tweede Kamer heeft zich gisteren met algemene stemmen uitgesproken voor een snelle tijdelijke oplossing voor de Paddepoelsterbrug in Groningen. Dat bleek bij de stemming over een motie van Rutger Schonis van D66, mede ingediend door PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie. De Fietsersbond had de Tweede Kamer bij de voorbereiding van het overleg over infrastructuur opgeroepen tot een snelle oplossing voor de fiets- en voetgangersbrug. Ook de Groninger politiek had dat in een brief al eerder gedaan.

De situatie ter plekke Bron: www.youtube.com

De brug is van belang voor de verbinding van de stad Groningen met het ommeland. Door de aanvaring van een schip is de brug afgesloten sinds september 2018. Een structurele oplossing is voorlopig nog niet in zicht; daarvoor wordt een verkenning uitgevoerd die pas halverwege 2021 klaar is. Er komt een tijdelijke brug, maar onduidelijk is wanneer die er kan zijn. In de Kamermotie wordt de minister opgeroepen om voor 1 maart volgend jaar met een plan te komen.

Het laatste woord hierover is zeker nog niet gezegd, want op een door tweehonderd bewoners bezochte bijeenkomst in Garnwerd gisterenavond liet Rijkswaterstaat weten dat een onderzoek niet voor de zomer kan zijn afgerond.

De Fietsersbond blijft aandringen op een snelle tijdelijke oplossing voor de fietsers en voetgangers die nu ver moeten om fietsen en -lopen. Beleidsmedewerker Wim Bot: “Wij gaan ervan uit dat de Tweede Kamer en de Groningse bestuurders zich niet neerleggen bij de opstelling van Rijkswaterstaat”.

Lees ook dit artikel in de Volkskrant, waarin Femke Hemelaar uit Feerwerd zegt: ‘Ik ben juist in dit dorp gaan wonen om op de fiets naar Groningen te kunnen. Ik vind het vreselijk, maar nu ga ik zeker in de winter vaker met de auto.’

Categorieën

Wim Bot

Wim Bot

(Inter)nationaal beleidsadviseur

Fietsgeluk is voor mij in Delft makkelijk en snel naar de binnenstad of naar het station kunnen fietsen. Ik ben verantwoordelijk voor de nationale en internationale beleidsbeïnvloeding; dat betekent dat ik overal en nergens probeer de fiets hoger op de agenda te krijgen. Behaalde successen waar ik trots op ben: het aannemen van de Fietsvisie 2040, het introduceren van de inmiddels gangbare term schaalsprong, extra middelen in de Tweede Kamer voor fietsenstallingen bij stations en voor snelfietsroutes, en de aanpak van scooteroverlast in Amsterdam.