Uitnodiging excursie de beweegvriendelijke wijkinrichting op 9 juni, 14 uur

Helaas kan deze bijeenkomst niet doorgaan.

Bedankt voor de getoonde interesse!

De BNSP werkgroep Ruimte+mobiliteit organiseert samen met de gemeente Utrecht, de GG&GD en de Fietsersbond een excursie in Utrecht-Noordwest voor professionals op donderdag 9 juni 2011 van 14.00 tot 17.00 uur.

Hoe kan de inrichting van een woonwijk de bewoners (kinderen en volwassenen) uitnodigen tot bewegen? Waarom willen we dat? De Nederlanders worden steeds dikker en bewegen steeds minder. Kinderen gaan op steeds latere zelfstandig leeftijd naar school en worden steeds vaker met de auto gebracht. Ondertussen loopt het verkeer in de steden vast, waardoor de bereikbaarheid van voorzieningen afneemt. Recente meetresultaten in Utrecht geven aan dat de luchtkwaliteit slechter is dan voorheen was ingeschat.

Marnixlaan Noordwest Zuilen Amsterdamsestraatweg fiets

In deze excursie van de Fietsersbond en BNSP gaan we op zoek naar mogelijkheden om de autoafhankelijkheid in te perken, in eerste instantie voor bestemmingen binnen de eigen woonwijk. Locatie van handeling is de Utrechtse wijk Noordwest, waarin o.a. de 2 krachtwijken Ondiep en Zuilen gelegen zijn.

Programma
13.30 uur Inloop met koffie/thee
14.00 uur Welkom (Henk Hendriks, Fietsersbond)
14.05 uur Uitnodiging tot en belang van dagelijks bewegen (GG&GD Utrecht)
14.15 uur De wijk en haar kansen (Ina Massop, gemeente Utrecht)
14.25 uur Stedenbouwkunde en lopen en fietsen (Miranda Thüsh, BNSP werkgroep Ruimte+mobiliteit)
14.35 uur Inleiding op de excursies (Henk Hendriks, Fietsersbond)
14.45 uur Excursieronde (zie onder)
15.45 uur Pauze
16.00 uur Ideeën en ervaringen uitwisselen
16.45 uur Afsluiting en borrel

Opgeven
Stuur een e-mail met daarin uw naam, contactgegevens, professie en de voorkeursexcursie (zie onder) voor 31 mei 2011 naar [email protected]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Hendriks, projectleider Wijken voor de Fiets bij de Fietsersbond op 030-2918144 of [email protected]

Locatie en kosten

Portes-dienstencentrum De Plantage. Plantage 18, 3551 DE Utrecht.

Deelname aan de excursie is gratis.

Excursies

U heeft de keuze uit onderstaande drie excursies. Gelieve de excursie van uw voorkeur bij uw aanmelding te vermelden.

Excursie 1: Autoloos wonen in een nieuwbouwbuurt
Ina Massop, Gemeente Utrecht

Binnenstedelijk verdichten in hoge dichtheden voor doelgroepen die willen wonen en leven zonder dat de auto hun mobiliteit bepaalt. Het stedelijke verkeersnet zit vol, stedelijke verdichting mag niet meer autobewegingen opleveren. Hoe maken we deze nieuwe buurt aantrekkelijk en welke doelgroepen hebben hier belangstelling voor? Welke kansen biedt deze autoarme buurt voor de bestaande wijk?

Excursie 2: Vechtoevers
Henk Hendriks, Fietsersbond

De routes langs de Vechtoever zijn oude handelsroutes langs een blauwe ader. Naar het centrum bieden ze uitzicht op de Dom. Naar het buitengebied bieden ze steeds meer ruimte aan groen. Er zijn al mooie voorbeelden over hoe deze kwaliteiten versterkt kunnen worden. Er is behoefte aan uitnodigende fietsroutes van en naar de stad waar ouderen en ouders met kinderen veilig en met plezier kunnen fietsen. Hoe realiseren we dat?

Excursie 3: Kindvriendelijke ruimtelijke ordening
Miranda Thüsh, BNSP werkgroep Ruimte+mobiliteit

In de wijk liggen een aantal bestemmingen waar kinderen veel naar toe gaan. Kinderen nemen steeds later zelfstandig deel aan het verkeer (zelfstandig naar de basisschool is opgeschoven van 6 naar 9 jaar). Bovendien neemt het aandeel van fietsende kinderen af, waardoor ze minder verkeerservaring hebben wanneer ze naar de middelbare school gaan. Voor kinderen tussen 12 en 15 jaar is het verkeer doodsoorzaak nummer 1.

Download de uitnodiging als PDF.

Categorieën