Uitspraak Raad van State leidt tot gevaar

Fietsersbond roept op tot aanscherpen wet
De Raad van State heeft gisteren de gemeente Zeewolde in het gelijk gesteld in een zaak die de Fietsersbond had aangespannen. De gemeente Zeewolde had besloten vrijliggende fietspaden in 30-km/h-gebieden uit de voorrang te halen. Volgens de Fietsersbond was dit tegen de bedoeling van de wet. De Raad van State is nu van oordeel dat de letterlijke wetstekst deze ruimte wel geeft aan de gemeente Zeewolde.

De wetgever heeft destijds het regelen van voorrang in 30km/h-gebieden verboden, omdat dat onvermijdelijk leidt tot hogere snelheden en daarmee tot verkeersonveiligheid. Uitzondering is gemaakt voor fietspaden, omdat fietsers niet hard rijden en dus geen gevaar veroorzaken. Fietspaden en busbanen mogen wel in de voorrang. Door een onhandige formulering van de wetstekst blijkt het nu ook mogelijk fietspaden en busbanen uit de voorrang te halen ten gunste van het autoverkeer. Hierdoor krijgen gemeentes onbedoeld de vrijheid verkeersonveilige situaties aan te leggen.

De Fietsersbond roept de wetgever op de eigen fout te herstellen en om in het belang van de verkeersveiligheid de wetstekst alsnog zo aan te passen dat de oorspronkelijke bedoeling goed geformuleerd wordt: voorrang alleen mogelijk ten gunste van de fietser en de bus.

Categorieën