Handiger dan batterijlampjes

USB-koplampjes

Fietser fietst met klein koplampje door het donker

Als je alleen gezien wilt worden in de stad heb je genoeg aan een klein koplampje. Batterijen zijn snel leeg. Met USB oplaadbare lampjes zijn makkelijker.

In de stad heb je al snel genoeg aan een eenvoudig koplampje om alleen gezien te worden. Maar batterijlampjes zijn snel leeg. Een betere oplossing zijn koplampjes met een kleine accu die oplaadbaar is met een USB-kabel. Kees Bakker heeft er twee getest.  

 

Spanninga Arco, 20 á 25 euro

usblamp_arco_front

Met deze koplamp ben je zeer goed zichtbaar dankzij de gebogen ledstrip. Maar het is niet zo fel dat je tegenliggers verblindt. De lamp brandt in de hoogste stand zo’n vijf uur (er zit ook een lagere stand op, maar waarom zou je jezelf minder zichtbaar maken). Verrassend genoeg geeft de lamp ook nog genoeg diffuus licht om de weg een beetje te zien. Niet genoeg om veel op onverlichte wegen te fietsen, maar genoeg om kleine stukjes onverlichte weg te overbruggen. 

De Arco bevestig je wat onhandig met een los rubber elastiekje aan je stuur. De rubberen afdekking van de USB-poort en de aan-uitschakelaar is ook wat kwetsbaar.

HEMA-magneetlampje USB, 17,50 euro

rond usb-koplampje van de Hema
Hemalampje, 17,50 euro

Een mooiere bevestiging heeft dit USB-lampje van de HEMA. Je schroeft een houder met stalen plaat op het stuur. Daar klik je in een oogwenk het lampje met magneet op. De aan-uitschakelaar en afdichting van de USB-poort lijken ook robuuster. Maar de zichtbaarheid is minder dan van de Arco en de accu is al na twee uur leeg. Het magneetlampje kost 17,50 euro.

USB-lampjes heb je ook als achterlicht. Maar daar lijken ze me minder zinvol. Met een lamp met twee AA-batterijen doe je zo’n 50 à 100 uur. Een voordeel van een USB-achterlicht is wel dat die beter waterdicht is, want dat is bij batterijlampen heel vaak een probleem.  

Let op: niet leeg bewaren!

Een algemeen nadeel van oplaadbare producten is dat je ze niet leeg mag bewaren. Dus goed opletten dat je ze direct laadt na gebruik en vol weglegt.

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.