Utrecht-Noordwest wijkt voor de fiets!

In de Utrechtse wijken Zuilen en Ondiep staat de fiets in de maanden mei en juni centraal. De Fietsersbond voert dan het project ‘Wijken voor de Fiets’ uit, met onder andere een tentoonstelling, een fotowedstrijd en een speciale themaweek in de vier beheerde speeltuinen in Noordwest van wijkwelzijnsorganisatie Portes.

Wijken voor de Fiets heeft als doel het stimuleren van de fietscultuur in de wijk en het verbeteren van de fietsinfrastructuur. Om een goed beeld te krijgen van de kansen en knelpunten op het gebied van de inrichting van de openbare ruimte, worden bewoners uitgenodigd hun mening te geven en mee te denken over verbeteringen.

Fotowedstrijd: Win een fiets!
Alle bewoners van Pijlsweerd, Zuilen en Ondiep mogen meedoen aan de fotowedstrijd ‘Mijn fiets en ik‘. Meedoen is eenvoudig: Maak een foto van jezelf en je fiets en stuur deze voor 23 mei 2011 per e-mail naar [email protected]. Vergeet niet je naam, adres en leeftijd te vermelden. Je maakt dan kans op een citycruiser, de hoofdprijs in de categorieën Jeugd en Volwassenen. Deze fietsen zijn beschikbaar gesteld door Agis Zorgverbeteraars. Op de Dag van het Park (29 mei) worden de prijswinnaars bekend gemaakt.

Wethouder Lintmeijer opent de tentoonstelling ‘De fietsvriendelijke wijk’
Op dinsdag 10 mei opent wethouder Frits Lintmeijer om 17.00 uur de tentoonstelling ‘De fietsvriendelijke wijk‘ in het Antje Drijver Paviljoen in het Julianapark. Bewoners van Utrecht-Noordwest zijn hierbij van harte welkom. De tentoonstelling toont creatieve oplossingen voor fietsproblemen op wijkniveau, die de bewoners kunnen stimuleren om met een andere blik naar de fietsmogelijkheden in hun eigen wijk te kijken. De tentoonstelling is daarna tot 29 mei te zien in het Antje Drijverpaviljoen.

Fietsen in de speeltuin
In de meivakantieweek (2-6 mei) mag de fiets voor één keer mee de speeltuin in! Dan organiseren de speeltuinen De Speelboom, De Watergeus, Noordse Park en De Duizendpoot een fietsweek, met tal van sportieve activiteiten: een fietstocht van speeltuin naar speeltuin, Pimp je fiets, een fietsparcours, een fietsestafette, maar bijvoorbeeld ook een cursus bandenplakken. Het programma varieert van speeltuin tot speeltuin. Op donderdag 5 mei zijn alle speeltuinen in Utrecht-Noordwest gesloten.

Twitterfiets
Verschillende bekende en onbekende bewoners uit Noordwest fietsen in de maanden april, mei en juni op een twitterfiets. De Twitterfiets is een opvallende oranje fiets. Geen fiets die kan twitteren, maar eentje waarover je kunt twitteren. Elke week verwisselt de Twitterfiets van berijder, die via twitter verslag doen van hun belevenissen met de fiets. Tot nu toe reden o.a. de Zuilense museumdirecteur Wim van Scharenburg, columnist Idolmind en momenteel twitterfietst de nestor van de gemeenteraad Vincent Oldenborg door Utrecht.

Samenwerking
De fietsactiviteiten worden georganiseerd door de Fietsersbond in samenwerking met de gemeente Utrecht en Portes. ‘Wijken voor de fiets’ past in Jongeren Op Gezond Gewicht, een wijkproject dat tot doel heeft om gezond eten en bewegen gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Kijk voor meer informatie op de website www.wijkenvoordefiets.nl/noordwest of volg het project Wijken voor de Fiets op twitter: www.twitter.com/wijkenvoorfiets.

Categorieën