Veel aandacht voor scooteroverlast

Teveel scooterrijders zorgen met hinderlijk en gevaarlijk rijgedrag voor onnodig gevaar voor fietsers. De Fietsersbond Amsterdam is met diverse andere organisaties een petitie gestart die de gemeente moet bewegen om hiertegen in actie te komen. De actie is een succes en trekt veel aandacht.

De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond, het Milieucentrum Amsterdam, de Vereniging DOET en Velo Mondial signaleren dat in de hoofdstad steeds meer scooters rondrijden. Vooral het aantal ‘snorscooters’ met een blauw kenteken neemt toe op de fietspaden. De scooters zijn breed en rijden vaak te hard. Door het rijgedrag van scooterrijders voelen fietsers zich vaak onprettig.

Binnen drie dagen hebben al ruim 1700 mensen de petitie op www.scooteroverlast.nl getekend. De actie werd onder de aandacht gebracht door diverse media, zoals De Telegraaf, Sp!ts (PDF), Metro, RTV Noord-Holland, Radio 1 en het RTL Nieuws. De petitie zal aangeboden worden aan de Gemeente Amsterdam.

Ook buiten Amsterdam hebben fietsers last van scooters, dat blijkt uit de vele reacties die de Fietsersbond ontving na een oproep in De Vogelvrije Fietser en de Fietsflits. In het dossier Scooteroverlast is een bloemlezing van de reacties te vinden. In het november-decembernummer van De Vogelvrije Fietser wordt uitgebreid aandacht besteed aan de scooterproblematiek.

Categorieën