Veel gemeenten scoren onvoldoende op gladheidsbestrijding fietspaden

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten bij aanpak gladheid op fietsroutes. Bijna 40 % van de gemeenten is niet in staat gebleken het fietspadennetwerk vrij van sneeuw en ijs te houden. Dit is de belangrijkste conclusie uit een web enquête van de Fietsersbond en het EO radioprogramma Dit is de Dag. Bijna 1100 mensen verdeeld over 280 gemeenten vulden de enquête in.  

In de gemeente Dronten worden alle fietspaden snel gestrooid. Ook goed scoorden onder anderen Veenendaal, Breda, Eindhoven en Lelystad. Zoetermeer komt als slechtste gemeente uit de enquête. Andere gemeenten die slecht scoren zijn Hilversum, Dordrecht, Gouda, Den Haag en Hoorn. De grote steden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam presteren zeer matig, waarbij Utrecht als slechtste uit de bus komt.

Veel gemeenten lijken nog onvoldoende doordrongen van de problemen die de gladheid voor miljoenen fietsers veroorzaakt en de mogelijkheden om die gladheid te bestrijden. In de landelijke aanbevelingen van het CROW wordt geadviseerd om gladheidsbestrijding op hoofdfietsroutes de hoogste prioriteit te geven. Gemeenten blijken ook vaak zout te strooien op fietspaden terwijl schuiven en borstelen van sneeuw de aanbevolen methode is. Tenslotte verschuilen gemeentes zich achter een gebrek aan adequaat materiaal, terwijl er al jaren specifiek materiaal voor fietspaden te verkrijgen is, zoals bijvoorbeeld smalle veegwagentjes.

Naar aanleiding van Tweede Kamervragen vroeg minister Eurlings de Fietsersbond om een beeld van de gladheidsbestrijding in Nederlandse gemeenten. De gegevens uit deze enquête en de meldingen op het Meldpunt van de Fietsersbond geven daar nu een goed beeld van. De Fietsersbond hoopt dat dit beeld aanleiding is voor betere gladheidsbestrijding op fietsroutes.

De Fietsersbond roept fietsers die schade hebben geleden door gladheid op, deze op de gemeente te verhalen. Anders dan vaak gedacht, is dat wel degelijk mogelijk als de gemeente nalatig is geweest in de gladheidsbestrijding. Een voorbeeldbrief is hier te vinden. “Al doe je dat alleen maar om de gemeente te doordringen van de noodzaak om de gladheid op fietsroutes snel en adequaat aan te pakken”, aldus de Fietsersbond.

Download: overzicht de gladheid-scores per gemeente (pdf)
Hoe hoger het cijfer des te beter de gladheidsbestrijding voor fietsers.

De resultaten van de enquête kunt u nalezen in dit eindrapport (pdf)

Categorieën