Veel goed fietsnieuws voor de zomervakantie los barst

Het einde van het parlementaire jaar heeft voor de Fietsersbond en voor de fietsers in Nederland een mooi slot gekregen. Op de laatste dag werden nog even 8 ‘fietsmoties’ ingediend door verschillende fracties uit de Tweede Kamer(TK). Zie ook het nieuwsbericht hierover op de site. Dit was het slotstuk van twee jaar werken aan de nota Atsma en behandeling daarvan in de TK.

De Fietsersbond heeft actief meegewerkt aan het schrijven van de nota en aan de behandeling in de TK. Wim Bot en ondergetekende hebben achter de regeringstafel actief ondersteuning mogen gegeven aan Dhr Atsma bij de verdediging van zijn nota. Wat heeft dit nu opgeleverd? Miljoenen extra voor de aanleg van snelle fietsroutes en de verbetering van stationsstallingen meer dan 1 miljoen voor het onderzoek naar de auto met externe airbag, extra geld voor de campagne Heel Nederland Fietst (HNF) Geld en beleidsaandacht voor de bestrijding van Fietsdiefstal. Het belangrijkste is misschien nog wel dat veel fracties de fiets weer ontdekt hebben als een volwaardig vervoermiddel en vinden dat het de landelijk overheid een stimulerend beleid moet voeren om meer mensen op de fiets te krijgen. We zullen de nieuwe kamer na de zomer bij de (fiets)les houden!

Ook goed nieuws is het onderzoek dat het IRAS(Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige week naar buiten brachten. Conclusie van het onderzoek: De gezondheid van de individuele fietser neemt toe als deze minder autorijdt. De voordelen van het fietsen zijn afgezet tegen de gezondheidsrisico’s, zoals het inademen van fijn stof en verkeersongelukken. Jeroen de Hartog en Gerard Hoek, verantwoordelijk voor het onderzoek bij het IRAS, schatten dat de gezondheidsvoordelen aanzienlijk groter zijn dan de risico’s. De afgelopen jaren heeft de FB met beide instituten nauw samengewerkt bij onderzoeken die wij hebben gedaan naar luchtkwaliteit (fijn stof) en de relatie tussen fietsen en de verbetering van de fysieke gezondheid. IRAS en PBL hebben nu eigen
onderzoek gedaan waarbij deze twee onderwerpen moet elkaar verbonden zijn.

De Fietsersbond is blij met de uitkomsten, omdat duidelijk is dat fietsen altijd goed is voor de gezondheid, maar zal zich blijven inzetten om de luchtkwaliteit te verbeteren en de verkeersveiligheid van fietsers te vergroten.

Ik wens iedereen die op vakantie gaat (met of zonder fiets) een fijne tijd!

Hugo van der Steenhoven

Categorieën