Doortrappen

Veilig doorfietsen op Friese Doortraproutes

De Friese fietsdocenten Karin Broer en Jetty de Vries hebben in hun provincie de afgelopen maanden hard gewerkt aan zogenaamde Doortraproutes. Rondjes van ongeveer 20-25 km, mooi, groen, over redelijk ruime paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. Routes over infrastructuur die zo seniorproof mogelijk is.

Bron: youtu.be

Het idee is ontstaan tijdens de eerste golf van de coronapandemie. Groepsactiviteiten, die in het kader van Doortrappen, het landelijke programma om oudere fietsers zo lang mogelijk veilig te laten fietsen, zouden plaats vinden, konden niet doorgaan. Vandaar plan B: Doortraproutes die mensen individueel of in duo’s kunnen fietsen. Deze routes moesten dus qua infrastructuur behoorlijk in orde zijn. Niet te smal, geen gevaarlijke paaltjes, enzovoort. Maar als je buiten gaat kijken, zie je dat er nog van alles mis is. Het is dus een kwestie van water bij de wijn, van wikken en wegen: wel dit smalle paadje of niet? Moeten we dit kruispunt mijden of niet?

Getest door senioren

Om te bepalen of de juiste afwegingen zijn gemaakt, zijn de routes getest door oudere fietsers, die hiervoor een beoordelingsformulier hebben ingevuld. In de zomer en het najaar zijn in totaal 25 routes getest door honderden testfietsers. Door heel Friesland: van de Waadhoeke tot Weststellingwerf, van Dokkum tot Balk. Deze routes worden de komende maanden definitief gemaakt.
Daarnaast komen er in het vroege voorjaar nog een aantal routes bij: in Tytsjerksteradiel, in Dantumadiel, in Opsterland, in Ooststellingwerf en in de zuidwesthoek. En hopelijk gaat de Fietsschool in 2021 ook weer meer groepsactiviteiten organiseren.

Voor iedereen die meer wil weten over de Doortraproutes, of nog een van de nieuwe routes wil testen: stuur een mailtje naar [email protected].

Categorieën