Verdwalen is passé in Houten

Vroeger was Houten een drama. Alle fietspaden lijken er op elkaar. Maar verdwalen is sinds kort passé. Fietsersbond Houten heeft in samenwerking met de gemeente het hele dorp voorzien van stickers met nummers die corresponderen met acht routes. Op overzichtsborden van dit nieuwe Fietsnet kun je zien waar de routes naartoe leiden.

Houten is geweldig om te fietsen. Auto’s worden naar de ring geleid en fietsers hebben overal binnen de ring voorrang. Houten had eigenlijk maar een nadeel: je verdwaalde er constant omdat de paden zoveel op elkaar lijken. Ze zijn allemaal breed en rijden door het groen langs nieuwbouwhuizen. Vooral voor mensen die er niet wonen was het een doolhof.

FietsnetoverzichtMetrokaart
Daar heeft Fietsersbond Houten een oplossing voor bedacht: een soort metronet met routes met nummer en een bepaalde kleur die de fietser naar zijn bestemming moet leiden. Johan Jol van Fietsersbond Houten: ‘Het idee had Dick Veldkamp van Fietsersbond Houten vijf jaar geleden al bedacht en afgelopen jaar kwam er schot in. Wij hebben om de twee lantaarnpalen langs de routes stickers geplakt en de gemeente heeft bij de knooppunten overzichtsborden geplaatst. De reacties zijn enthousiast. We merken alleen dat ouderen ook nog graag een papieren kaartje hebben. Misschien is het handig om dat nog huis aan huis te verspreiden bij de Houtenaren.’ 
 

Proef op de som
Ik fiets vanuit Utrecht naar Houten en tref inderdaad op de drempel van het dorp een overzichtsbord met een pijltje ‘U bevindt zich hier’. Ik besluit lukraak naar het sportcomplex Weteringhoek te fietsen. Daarvoor moet ik de rode route ‘2’ volgen door het oude dorp. Vlekkeloos. Op veel kruispunten staan ook ANWB-borden met daarop naam bestemming en het nummer dat erbij hoort. Aangekomen bij het sportpark zoek ik op het bord met het Fietsnetoverzicht een manier om terug naar Utrecht te fietsen. Via Oranje route 3 kom ik op de groene route 1 en stap over op route 5 om terug naar Utrecht te rijden. Soepel.

Ik volg route 2Voor minder eenvoudige bestemmingen die niet duidelijk in de nieuwbouwwijkencategorieën ‘Gaarden' of ‘ Landen’ vallen, kun je ook altijd gebruik maken van de QR-codes die op elke lantaarnpaal te vinden zijn en waarmee je op je telefoon een overzichtskaart van Houten te zien krijgt.

Lees meer over Fietsnet op de site van gemeente Houten.

 

 

 

Categorieën