Fietsersblog

Verkeerseducatie

Als fietser rij ik niet al te vaak auto. Maar wanneer ik dat doe, overkomt het me toch vrij regelmatig dat ik te hard door een 30 km zone rij. Niet veel te hard, maar een beetje. Je komt na een ritje op de snelweg vlot een woonwijk binnenrijden. Na een paar honderd meter betrap je jezelf erop dat je 45 km/uur rijdt en niet de 30 km/uur die in de woonwijk geldt. Je laat je snelheid dus nog wat terugzakken en rijdt naar je bestemming.

Op 4 april werd in Drachten het Verkeers Educatie Centrum Drachten geopend. Het centrum verenigt verschillende verkeersveiligheidsorganisaties in de regio Fryslân: Veilig Verkeer Nederland, SVB, verschillende rijopleidingen en natuurlijk de Fietsersbond. De openingshandeling was het lanceren van de eerste gezamenlijke campagne: www.veiligdoordebuurt.nl. Op deze site kunnen mensen een breed pakket aan verkeerseducatie vinden. Van lichte en luchtige middagen tot de stevigere educatielessen. Het doel is mensen bewust maken van de gevolgen van hun eigen gedrag. Een mooie site waarvan je hoopt dat veel mensen hem gaan gebruiken, al was het maar om te zien wat het effect van die eerste paar honderd meter te hard rijden kunnen zijn. Na de lancering van de website gingen we naar buiten. Wat zou er gebeuren als een auto in een 30 km/uur-wijk plotseling moet remmen? En wat gebeurt er als diezelfde auto, net als velen met mij, met ong. 50 km/uur door diezelfde wijk rijdt?

Daar staan we: wethouders, gedeputeerde en de top van de Friese verkeerseducatiewereld.

Een donkere auto komt met een gemoedelijk gangetje op ons afrijden en remt. De remmen piepen en de auto komt een meter of 10 verder tot stilstand. We moeten allemaal een beetje lachen. Daarna volgde het tweede rondje. Een beetje ongemakkelijk gevoel bekruipt de groep. Dit keer heeft de auto namelijk een aardig vaartje, zo rond de 50 km/uur. Weer plotseling remmen. Maar nu rijdt de auto ver door: pas na ongeveer 20 meter staat hij eindelijk stil. De auto heeft een pionnetje omgegooid.  Je kunt bij dat pionnetje bijna niet anders dan aan spelende kinderen denken. Of aan fietsende scholieren, overstekende ouderen etc.

Bij het napraten bleek ik niet de enige. Iets dat het belang van goede verkeerseducatie voor mij maar weer eens benadrukte.

Saskia Kluit, teamhoofd Communicatie en Beleid

Categorieën

Saskia Kluit

Saskia Kluit

Directeur 2015-2020

Fietsgeluk is samen met mijn familie op pad. Mijn moeder op de e-bike, met mijn man op de tourfiets en met mijn zonen op de OV-fiets. Ik zet me in voor fietsgeluk voor alle fietsers in Nederland. Jong, oud, snel of rustig aan: ik wil van Nederland een fietsland maken waar iedereen op alle uren van de dag lekker kan fietsen. Enorm trots ben ik op de Fietsvisie 2040 waarmee we ons als vooruitstrevende club op de kaart zetten. Maar nog trotser ben ik op onze vrijwilligers: mensen die zich inzetten voor beter en veiliger fietsen in Nederland.