Verticaal en virtueel fietsen op fietsfeestjes

Het zijn spannende weken voor de vijf genomineerden voor de verkiezing tot Fietsstad 2014 van de Fietsersbond. Deze weken krijgen ze bezoek van de jury. Op 8 mei wordt bekend gemaakt of Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen of Zwolle zich Fietsstad 2014 mag noemen. Maar genomineerd worden is op zichzelf al reden voor een feestje. Op 12 en 19 april staan er in vier gemeenten evenementen gepland. In Almere wordt in mei een Zangfietspad geopend. 

City Trip

De Fietsersbond organiseert voor de feesten van Eindhoven op 12 april en die van Velsen op 19 april een virtuele CityTrip. Betreed een geheel nieuwe wereld vol kleuren en diepten.  

FietsstadlogoOp 12 april viert Eindhoven feest van 11 tot 17 uur in de Philips Fruittuin. Er zijn fietsactiviteiten voor jong en oud. De Fietsersbond staat er met de CityTrip, een fiets op de plaats waarop je door een virtueel landschap fietst. Verder zijn er onder andere fietsparcourtjes voor kinderen en zijn er een BMX demo en workshop en kunnen bak- en elektrische fietsen worden getest. Op de vertical bike kunnen mensen kijken wie het snelst 12 meter de lucht in kan fietsen. Op het feest wordt ook het vernieuwde Rondje Eindhoven uitgegeven. Lees meer op de site van Eindhoven. 

Het Zwolse Fietsfeest is op 12 april van 11.00 tot 15.30 uur op het Grote Kerkplein. Speciaal voor dit Zwolle Fietst! zijn vanaf 12 april drie toeristische fietsroutes te downloaden op de website www.zwolle.nl/fiets. Er zijn stunts door professionele BMX fietsers, een Hoge Bi wedstrijd en er is een ‘pumptrack clinic’, waarbij kinderen onder begeleiding van stuntfietsers mogen oefenen op het fietsvaardigheidparcours. Bezoekers kunnen ook speeddaten in de speciale fietstaxi. Verder bieden Welzorg en de Fietsersbond de mogelijkheid een aantal driewielfietsen uit te proberen en/of een deel van de route met de Fun2Go duofiets te rijden. Lees meer op de site van de gemeente.  

Fietsfeest Enschede12 april viert ook Enschede feest. Op de Oude Markt, van 10.30 tot 16.00 uur, wordt onder meer een Fotoshoot gehouden. Verder zijn er wielertainingen, fietsmodeshows, spinning clinics en een testparcours voor ebikes. Kijk voor meer informatie op www.enschede.nl/fiets

Het Fietsfeest in Velsen is op 19 april van 13.00 tot 16.00 uur op Plein 1945 in IJmuiden. Denk aan eenwielers, BMX-demonstraties, er wordt op eenwieligen gefietst. Ook de CityTrip van de Fietsersbond staat er. Uniek voor Velsen zijn de fietszegeningen door pastoor Fons Capteijn uit Santpoort. Kijk op de site van fotokring Polderlicht hoe dat eruit ziet. Meer informatie over het fietsfeest op de site van de gemeente Velsen.

In mei wordt in de Muziekwijk in Almere een Zangfietspad geopend met fietsende koren. Het Zangfietspad is een vondst van kunstenaar Mapije. Het is een fietspad waar je ‘officieel’ mag zingen. Dit om mensen die enige schroom voelen een duwtje in de rug te geven. Eerder heeft Almere de nominatie al gevierd met onder meer een ‘pompoenentocht’, een fietstocht van het Stadhuis naar de Warmoezerij (Pompoenenfeest). Verder is er een fietsdebat geweest, zijn er fietstassen verkocht met het logo van Almere Fietsstad en is er een speciaal lied voor Almere fietsstad gemaakt. Almere organiseert ook een fotowedstrijd rond de Fietsstadverkiezing. Op de website van Fietsersbond Almere is meer informatie te vinden, onder meer het Almere Fietsstadlied. 

Zangfietspad

Fietsstad
De fietsfeestjes zijn onderdeel van de verkiezing Fietsstad 2014. Slecht wegdek, verkeerd geplaatste paaltjes, lang op rood staande verkeerslichten, spoorwegovergangen of kruisingen waar je altijd moet wachten. Fietsers komen elke dag heel wat hindernissen tegen. Daarom heeft de Fietsersbond er voor gekozen om op  zoek te gaan naar de Fietsstad die het meeste doet om deze hindernissen voor fietsers op te lossen. Begin mei wordt de winnaar van Fietsstad 2014 bekend gemaakt.

De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Profile ‘de Fietsspecialist’ en sponsor Klaver Fietsparkeersystemen.

 

Samen fietsen we beter!

Word lid