Vijf steden genomineerd voor Fietsstad 2008

Fietsstad 2008 De Fietsersbond heeft na onderzoek naar de fietsomstandigheden in 42 gemeenten, vijf steden voorgedragen voor de eretitel Fietsstad 2008. De genomineerden scoren allemaal het beste op een bepaald onderdeel. De Fietsersbond nodigt fietsers uit hun mening te geven via de website www.fietsstad2008.nl

De onderdelen en genomineerde steden zijn:

  • Fietsparkeren: Groningen
  • Vooruitgang in het fietsklimaat: Nijmegen
  • Veilig en fietsvriendelijk: Houten
  • Onweerstaanbaar fietsklimaat: Goes
  • Heel veel tevreden fietsers: Veenendaal

Een uitgebreide toelichting op de nominatie van elk van deze steden is te vinden op www.fietsstad2008.nl.

Fietsstadpeiling op internet
Een deskundige jury onder voorzitterschap van Jeltje van Nieuwenhoven zal tijdens het Fietsersbondsymposium van 29 oktober 2008 de winnaar bekend maken. Om de jury te informeren over de meningen en ervaringen van fietsers over het fietsen in deze steden nodigt de Fietsersbond alle fietsers uit om hun mening te geven in de Fietsstadpeiling. Tevens kan er gestemd worden op de eigen favoriet. De Fietsstadpeiling is te vinden op www.fietsstad2008.nl. Daar is tevens op ieder moment de tussenstand te zien en de reacties van anderen te lezen. De fietsstadpeiling loopt tot 27 oktober.

Fietsbalansonderzoek
De nominaties zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de fietsomstandigheden in de gemeenten in het kader van de Fietsbalans. De Fietsbalansonderzoekers legden duizenden kilometers af op speciale meetfietsen, voorzien van computer, videocamera, microfoon, en ultrafijnstofmeters. Zo verzamelden ze gegevens over ondermeer de staat van het wegdek, oponthoud, overlast van ander verkeer, snelheid en blootstelling aan ultrafijn stof. Verder werd gekeken naar fietsparkeervoorzieningen, fietsgebruik- en ongevalcijfers.  De Fietsersbond schafte voor dit onderzoek ook een auto aan. Deze meetauto rijdt dezelfde ritten als de meetfiets. Zo kunnen bijvoorbeeld reistijd, oponthoud en blootstelling aan schadelijke stoffen in de auto en op de fiets worden vergeleken.

Eerder ontvingen Veenendaal (2000) en Groningen(2002) de Fietsstadtitel. In 2005 kregen de gemeenten Amsterdam en Winterswijk de Vergulde Fietsketting voor hun aanpak tegen fietsdiefstal.
Meer informatie over de Fietsstadverkiezing, de genomineerde steden, de jurysamenstelling en de Fietsbalans vindt u via www.fietsstad2008.nl

Categorieën