Vreugde en vrijheid door Fietsbelofte 2019

Kies voor de fiets en doe de belofte!

2019-06-07_DDK_Fietsersbond_2594_HR -klein

De Fietsersbond wil meer kinderen op de fiets krijgen en vraagt ouders de Fietsbelofte te doen; breng je kind vaker met de fiets naar school!

Steeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. Het gevolg: meer drukte en onveiligheid rondom scholen en gebrek aan positieve invloeden op kinderen. Fietsen naar school is namelijk niet alleen leuk, maar ook gezond, slim, leerzaam en duurzaam. Voordelen waar het kind op lange termijn veel profijt van heeft; denk aan het zelfstandig fietsen naar de middelbare school of sportvereniging, maar vooral de vrijheid om overal naar toe te gaan. De Fietsersbond wil meer kinderen op de fiets krijgen en vraagt ouders de Fietsbelofte te doen; breng je kind vaker met de fiets naar school!

Fietsbelofte 2019

De scholen zijn weer begonnen en nu is het aan ouders om te kiezen voor de fiets. In de maand september wil de Fietsersbond zoveel mogelijk Fietsbeloftes verzamelen en veel aandacht vestigen op het fietsen naar school.

Fietsen was nog nooit zo veilig voor jonge kinderen. Dat komt vooral door het scheiden van fietsers en auto’s: meer fietsstroken, fietspaden en fietsstraten. En door veiligere kruisingen, meer rotondes, verkeersdrempels en mee 30-kilometerzones in woonwijken. De auto laten staan en kiezen voor de fiets is volgens Carmen Meijer, projectleider Fietsbelofte, dan ook de meest logische, gezonde en leukste keuze.

In 2018 hebben 1577 ouders, van 120 verschillende scholen, de belofte gedaan. Dit jaar wil de Fietsersbond uiteraard nog veel meer ouders motiveren om de belofte aan te gaan en voor de fiets of lopen te kiezen. De school met de meeste beloftes (percentueel berekend) wint een fietsfeestje voor de school. Met onder andere een fietsparcours, fietsquiz en fietsencheck. De leerlingen van de school leren omgaan met situaties in het verkeer, hebben een leuke middag op het schoolplein en gaan met een versierde fiets naar huis.

Fietsende schoolkinderen leren beter en zijn gezonder

Na een fietstocht naar school kun je gemakkelijker leren en je beter concentreren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Tevens doet de combinatie van buitenlucht en beweging de circulatie van het bloed in je lichaam toenemen en voert gifstoffen sneller af. Hierdoor zie je er beter uit en wordt je minder snel ziek! Alle reden, vindt de Fietsersbond, om te stimuleren dat alle kinderen naar school fietsen. De Fietsersbond kan niet genoeg benadrukken dat Nederland moet blijven investeren in de positie van Nederland als eerste fietsland in Europa. En om Nederlanders van jong tot oud te blijven stimuleren om de fiets te pakken. Want hoe jonger je begint met fietsen, hoe groter de kans is dat je in de toekomst ook blijft fietsen!

Europese Mobiliteitsweek: lopen en fietsen

De Fietsbelofte valt dit jaar deels samen met de Mobiliteitsweek (16 t/m 20 september), waar forse aandacht wordt geschonken aan fietsen naar school. Deze week heeft als thema ‘lopen en fietsen’, en de Fietsersbond roept samen met SCHOOL op SEEF iedereen in de provincie Zuid-Holland op om die week de auto te laten staan en deel te nemen aan de eerste Schoolbrengweek.

De Fietsbelofte is te doen via: fietsersbond.nl/belofte
De pers/campagnetoolkit is hier te downloaden
Voor meer informatie over de Fietsbelofte algemeen: fietsennaarschool.nl

Categorieën

Carmen2

Carmen Meijer

Project- en campagnemanager

Als ik met de zon in mijn gezicht op de fiets zit en verschillende soorten fietsers mij laten glimlachen, ben ik er trots op dat ik mij mag inzetten voor de mens en maatschappij: dat is voor mij het ultieme fietsgeluk. Dit geluk wil ik graag overdragen aan een jongere doelgroep. Met als doel dat fietsen als meer dan ‘normaal’ wordt ervaren. Ik sta aan het startpunt van nieuwe campagnes en ben betrokken tot we samen het eindpunt hebben behaald!