Fietsstad 2020: Wat fietsers vinden

Afvoer regenwater x

Meer dan 45.000 fietsers hebben de enquête van de Fietsersbond ingevuld. De gegevens uit deze enquête spelen een belangrijke rol bij de beoordeling van de beste Fietsstad 2020. Op 28 februari wordt de winnaar bekend gemaakt. Nu alvast een paar interessante weetjes.

Plassen, ondergelopen tunneltjes. In deze periode van het jaar een veel voorkomend ongemak voor fietsers. De vraag of regenwater leidt tot grote plassen leverde een divers beeld op. Veenendaal, Beesel, Houten, Staphorst en Rijssen-Holten (in willekeurige volgorde) hebben hun hemelwaterafvoer behoorlijk goed op orde. Zij vormen de top 5 van gemeenten waar regenwater niet direct leidt tot grote plassen.

Ook mag de conclusie getrokken worden dat in bijna twintig procent van de Nederlandse gemeenten onvoldoende fietsparkeerplekken zijn. Anderzijds: Houten, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Veenendaal, Enschede (willekeurige volgorde) staan in de top 5. In deze gemeenten is parkeerruimte voor fietsers (redelijk) goed geregeld.

Een andere vraag uit de enquête zoomt in op het gevoel van veiligheid van kinderen om naar school te fietsen. In bijna twintig procent van de Nederlandse gemeenten voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Fietsersbond-directeur Saskia Kluit: “Als je als kind fietsen als onveilig ervaart, is het heel moeilijk om van die perceptie af te komen. Wij hopen dan ook dat gemeenten die niet goed scoren gaan werken aan verbetering.” Vlieland, Schiermonnikoog, Veenendaal, Winterswijk en Houten (willekeurige volgorde) komen goed uit de bus.

Fietsstad2020
Op het congres Fietsstad van de Toekomst, 28 februari aanstaande in de Jaarbeurs Utrecht wordt de Fietsstad 2020 bekend gemaakt. Meer informatie over het congres en aanmelden vindt u op https://www.fietsersbond.nl/fietsstad-van-de-toekomst/

Categorieën