Fietsende fotograaf Saskia Aukema

Wat heb ik nu weer in mijn kratje?

Saskia Aukema met kratfiets

Fotograaf Saskia Aukema was totaal in shock toen ze ontdekte dat mensen haar kratje als prullenbak gebruikten. ‘Waarom doen ze dat?’ Om een positieve draai aan het fenomeen te geven, is ze het kratvuil gaan fotograferen.

‘Ik heb pas sinds april 2018 een kratje. Daarvoor ergerde ik me altijd aan die onhandige fietsen met kratten. Eigenlijk schaam ik me ervoor dat ik er nu zelf één heb, maar goed, ik moet toch mijn boodschappen doen. Als fotograaf moet ik ook mijn camera vervoeren.

Frietzakjes-Mannekenpis-1-januari-20191
Frietzakjes Manneken Pies 1 januari 2019 Beeld-auteur: Saskia Aukema

Shock

De eerste keer was toen ik mijn fiets bij het station had geparkeerd. Het was op mijn verjaardag en ik was meegenomen naar een escaperoom. Bij terugkomst lag er iets vies in mijn krat. Wie doet nou zoiets? Twee weken later was het weer raak. De dingen die erin liggen, zijn vaak te vies om vast te pakken. Ik zie veel kratjes met smerige dingen erin. Eerst hoopte ik dat het telkens dezelfde figuur in mijn straat was met die gekke gewoonte, maar daarvoor gebeurt het te vaak op verschillende plekken. Ik heb bedacht dat ik er dan maar met mijn telefoon foto’s van ging maken om er misschien iets mee te doen. Dan heb je er nog iets aan. Fotograferen maakt het leven zoveel leuker!

Graffity

En op een dag zat er graffity op mijn kratje. Dat vond ik een nare verrassing. Het is vandalisme. Ik maak zelf de wereld liever mooier. Maar uiteindelijk is het er best makkelijk af te halen.
Voor de foto is het jammer dat mijn kratje bijvoorbeeld niet roze is. Dat steekt mooier af.

En jij? Heb jij ook vaak troep in je kratje? Maak je eigen leven en dat van ons leuker en stuur ons een foto van jouw oogst! Of maak een foto van de bloem of het leuke briefje dat jijzelf in kratjes van anderen achterlaat 😉 Laat een bericht hieronder achter of stuur een foto naar vvf@fietsersbond.nl

Categorieën

Suzanne Brink

Suzanne Brink

Redacteur Crossmedia

Op de fiets voel ik mij ultiem vrij en onafhankelijk. Zelfs als ik een onbekende route fiets en verdwaal doordat ik om me heen kijk naar mensen en gebouwenIk wil mensen raken met mijn verhalen, zodat ze nog blijer worden van hun fiets en de Fietsersbond. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: ik vind het geweldig dat ik daar aan mee kan werken.