Wat te doen met een gevonden fiets?

gevondenfietsII1

Lieuwe van der Valk vond een vrij nieuwe damesfiets die niet op slot stond. Wat nu?

Lieuwe belde de politie, waar hij werd doorverwezen naar de gemeente. Bij de gemeente gaf Van der Valk alle gegevens van de fiets door, zoals merk, kleur, framenummer. De fiets kon bij hem blijven staan. Een paar dagen later kreeg hij er een nette brief over.

Spatbord
Maar het zat hem niet helemaal lekker. Hij besloot zelf de fietsenmaker in Bolsward, wiens naam op de sticker op het spatbord stond, te bellen. De fietsenmaker had het druk; hij zou later kijken of hij nog kon terugvinden aan wie hij de fiets verkocht had. Een paar dagen later werd Van der Valk gebeld. Er was een vader en dochter bij de fietsenmaker geweest op zoek naar een nieuwe fiets, want de oude was gestolen. En toen had de fietsenmaker aan Van der Valks telefoontje gedacht. Zo was het eind goed, al goed.

Perfect View
Maar, vraagt Van der Valk zich af, wat kun je nu het beste doen met een gevonden fiets? Gaat de gemeente wel op zoek naar de eigenaar? Wordt zo’n spatbordsticker nagebeld?
De receptioniste van de gemeente Sneek, net opgegaan in de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân, weet het niet precies. Ze weet wel dat de gemeente binnenkort aansluit bij een landelijk systeem. Dat blijkt de website verlorenofgevonden.nl te zijn, van het bedrijf Perfect View. Mark van den Berg van dit bedrijf vertelt dat hier nu 80 gemeenten bij zijn aangesloten en dat ze streven naar landelijke dekking. Perfect View beheert ook de websites van een aantal fietspunten of AFAC’s (gemeentelijk verzamelpunten van weggesleepte fietsen). Wie zijn fiets kwijt is, kan hem via de website verlorenofgevonden.nl ook aan de hand van sommige AFAC-gegevens zoeken.

Fietsdiefstalregister
Controleren of de gemelde fietsen gestolen zijn, doet het bedrijf Perfect View verder niet. Van den Berg: ‘Gemeenten hebben een afspraak met de politie dat ze rapporteren over de gevonden spullen. Afhankelijk van de gemaakte afspraken doen ze dat eens per week of eens per maand. De politie kijkt dan in hun systeem of er gestolen spullen bij zitten.’

Politie
Wouter de Vries, woordvoerder van de politie in Friesland: ‘Bij een fiets waarvan je vermoedt dat hij is gestolen, moet je gewoon de politie bellen. Dan zullen ze je ook vragen de gemeente te bellen, want daar worden gevonden voorwerpen verzameld. Maar als je denkt: hij is gestolen, bel zeker ook de politie.’ En wat doet de politie dan? De Vries: ‘We controleren uiteraard onze systemen. We bellen ook wel een sticker van een fietsenmaker na. Toen ik zelf nog wijkagent was heb ik eens een prachtige Batavus terug kunnen bezorgen dankzij de sticker van de fietsenmaker. Het was wel pech voor de fietsenmaker, want hij had bijna een nieuwe verkocht aan de gedupeerden.’
Dus: ja, in principe zal de gemeente zo’n gevonden fiets controleren of laten controleren door de politie. De vraag is hoeveel prioriteit het opsporen van de oorspronkelijke eigenaar heeft. Een beetje druk zetten, zelf eens een sticker nabellen, of natuurlijk in het fietsdiefstalregister op de site van de RDW kijken, kan geen kwaad. Lijkt ons.

Categorieën

Karin broer

Karin Broer

Freelance redacteur van de Vogelvrije Fietser