Wetterskip Fryslân winnaar ‘Heel Nederland Fietst naar het werk!’

De eerste editie van de wedstrijd ‘Heel Nederland Fietst naar het werk’ zit erop. Van meer dan vijftig bedrijven die meededen fietste het team van Wetterskip (Waterschap) Fryslân de meeste kilometers en won daarmee de hoofdprijs. De teamleden fietsten in acht werkdagen maar liefst 2674 kilometers bij elkaar. Remco van Lunteren, gedeputeerde van de provincie Utrecht, overhandigde de trofee: een ‘gouden’ fiets.

Prijsuitreiking

De wedstrijd werd gehouden in het kader van ‘Heel Nederland fietst’, een gezamenlijke campagne van de Fietsersbond en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). De wedstrijd had als doel om het fietsen voor woon-werkverkeer en dienstreizen op de kaart te zetten. Relatief korte afstanden waar forensen nu vaak de auto voor pakken en waardoor steden en bedrijventerreinen slecht bereikbaar zijn. Deelnemers registreerden hun ritten met apps met GPS-tracking op hun smartphones of via een website.

 

Prijzen
De hoofdprijs – een dag in het teken van de fiets voor het bedrijf van het winnende team en een extra prijs voor de teamleden – werd vandaag uitgereikt tijdens de Fiets-inspiratiesessie bij ASR in Utrecht. De prijs voor de meeste individuele kilometers ging ook naar Friesland. Gerrit Bouma van het Wetterskip trapte met zijn supersonische Velomobiel in acht werkdagen in zijn eentje 531,9 km weg. Ook tijdens de wedstrijd zijn de teams en deelnemers beloond voor bijvoorbeeld de meeste kilometers van de dag, de meeste ritten van de dag, de origineelste foto, de meeste social media buzz en de hoogste snelheid. Verder verlootte Heel Nederland Fietst ook leuke fietsprijzen onder alle deelnemers. De eerste inschrijver – Nationale Nederlanden uit Rotterdam – kreeg gedurende de wedstrijd een elektrische twitterfiets en was te volgen via de twitter-hashtag #twitterfiets.

De opbrengsten: kilometers, calorieën, CO2 en centen
Met het registreren van de ritten kregen de deelnemers nog meer informatie. Zo viel ook af te lezen hoeveel geld en CO2-uitstoot bespaard werd en hoeveel calorieën er weggefietst waren. Het totaal voor alle deelnemers bedroeg 37.988,8 km, dat betekende een besparing van 6.040.220 gram CO2, 664.804 calorieën en €4.539,66.

Donderdag 13 oktober werd ook de Fietsinspiratietool geïntroduceerd. Een online hulpmiddel voor bedrijven die aan de slag willen met fietsstimulering.

Heel Nederland Fietst
Heel Nederland Fietst is een driejarige campagne die mensen activeert, organisaties mobiliseert, fietsbeleid integreert en de fiets positioneert. 50% van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer. Dat is nog geen half uurtje fietsen. Fietsen is snel, goedkoop, prettig voor het milieu en je lijf knapt er ook van op. Daarom zijn NISB en de Fietsersbond de campagne Heel Nederland Fietst gestart. Om iedereen te laten zien dat je elke dag de fiets kunt pakken, in plaats van alleen in het weekend.

rij2op5
Rij2op5 is een campagne van de Fietsersbond die bedrijven helpt fietsen naar het werk te stimuleren. Fietsende werknemers zijn gelukkiger, vitaler, goedkoper en stoten minder co2 uit. Op de korte afstand zijn er nog veel forensen die (bijna) alleen de auto pakken naar het werk. rij2op5 wil de voordelen van fietsen benadrukken en deze laten ervaren. En de drempel om te gaan fietsen te verlagen door bijvoorbeeld het uitproberen van een E-bike. Dan bepaalt de automobilist zelf op welke dagen hij de fiets of de auto pakt. Twee keer per week fietsen maakt al een groot verschil!

Categorieën