Fietsersblog

Winterbanden voor de fiets

Prachtig idyllisch en rustiek natuurlijk, zo’n dikke deken van sneeuw die ons hele land bedekt, maar waar zo’n meneer Pieck dan weer geen rekening mee houdt is het feit dat je ‘s morgens gewoon naar je werk en ‘s avonds weer terug naar huis moet. Fietsen met dit weer is vaak een grote glibber- en glijpartij. Kijk maar eens naar de klachten die bij ons meldpunt binnenkomen.

WinterbandVoor automobilisten die bij gladheid meer grip willen hebben op de weg is er een oplossing: winterbanden. Banden met een fijn profiel die zorgen voor betere afvoer van sneeuw en ijs. En hoewel het nut van deze banden in ons doorgaans niet echt heel koude landje nogal eens wordt betwist, zijn er vele automobilisten die niet meer zonder willen.

Bandenmerk Schwalbe brengt sinds kort ook winterbanden voor de fiets op de markt. Banden met speciaal profiel én spikes erin die zorgen voor meer grip, zelfs bij ijzel. TestKees monteerde de Snow Stud onder zijn mountainbike en doet verslag in het volgende nummer van de Vogelvrije Fietser. Hij is vrij positief over de banden. “Waar anderen met de fiets aan de hand liepen, fietste ik met een gerust hart door.” Voor stadsfietsers heeft Schwalbe de Marathon Winter in huis.

Ook het Journaal op 3 testte deze banden:

Helaas kun je niet meteen naar de fietsenmaker glijden voor een set nieuwe banden, de fabrikant zegt pas weer in de loop van 2011 aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Voor wie niet zo lang kan wachten is er ook nog een mooi doe-het-zelf-alternatief. Benodigdheden: een stapel tie-wraps om om je band te doen en een tangetje om ze strak aan te trekken. Resultaat: een soort plastic sneeuwkettingen die volgens de eerste testresultaten van  WijFietsen voldoende resultaat bieden, zolang je maar geen velgremmen gebruikt.

Martijn van Es, medewerker communicatie

 

Categorieën

Martijn van Es

Martijn van Es

Campagneleider en communicatieadviseur

Martijn van Es werkt sinds 2010 bij de Fietsersbond, eerst als medewerker communicatie, en van 2014 tot 2017 als Hoofd Communicatie en Vereniging. Hij besloot in 2017 dat hij creatief werk leuker vindt dan het management.