Winterswijk – horeca houdt toezicht op fietsenstalling

Samenvatting

De drukbezochte uitgaansgelegenheid De Harmonie werd geplaagd door diverse gevallen van fietsdiefstal en vernieling. Tot voor kort ontbrak een goede fietsenstalling. In overleg met de organisatoren van disco-avonden in De Harmonie werden fietsenstallingen geplaatst en werd gezorgd voor extra toezicht.

Doelen

  • het creëren van voldoende goede stallingsmogelijkheden bij uitgaansgelegenheden
  • het betrekken van andere partijen dan de politie bij het houden van toezicht

Betrokken partijen

  • uitgaansgelegenheden
  • gemeente Winterswijk
  • politie

Aanleiding

Uit onderzoek bleek dat de afgelopen vier jaar het aantal aangiften van fietsdiefstallen in de gemeente Winterswijk (29.000 inwoners) op hetzelfde niveau van gemiddeld 300 per jaar bleef en het aantal diefstallen van duurdere fietsen sterk toenam. Bij uitgaansgelegenheid De Harmonie werden naar verhouding veel fietsen gestolen. Om dit terug te dringen hebben politie en gemeente samenwerking gezocht met De Harmonie.

Plek in de keten

  • parkeren en vastzetten
  • controle en toezicht

Opzet en uitvoering

In 2004 zette de gemeente Winterswijk samen met een groot aantal andere participanten, waaronder uitgaansgelegenheden, een project op om fietsdiefstal te bestrijden. Het goed op slot zetten van fietsen aan de vaste wereld is een belangrijk middel tegen fietsdiefstal, maar dan moeten er wel voldoende kwalitatief goede stallingsmogelijkheden zijn. Bij uitgaansgelegenheid De Harmonie, gelegen buiten het Winterswijkse centrum, ontbrak een fietsenstalling. Tweemaal in de maand wordt in De Harmonie een disco-avond georganiseerd, die veel bezoekers trekt. Tijdens deze disco vonden in het verleden diverse fietsdiefstallen plaats en werden veel fietsen vernield. In het kader van het fietsdiefstalproject heeft de politie met de organisatoren van de disco-avonden afspraken gemaakt over het plaatsen van fietsenstallingen. Verder werd afgesproken dat de al aanwezige veiligheidsmensen voortaan ook de fietsenstalling in de gaten houden. Als zij zien dat er een poging wordt gedaan om een fiets te stelen, spreken zij de dief aan of wordt direct de politie gewaarschuwd.

Doelgroep

Fietsende bezoekers van uitgaansgelegenheden, met name De Harmonie als locatie met het grootste diefstalrisico

Relevante wet- en regelgeving

De gemeente zou voorwaarden kunnen opnemen in de vergunningen, maar bij een al verleende vergunning is dat lastig. Wel zou je bij vergunningen voor eenmalige festiviteiten een fietsenstalling als voorwaarde kunnen stellen.

Kosten

Voor rekening van de horeca (in het geval van de Harmonie werden mobiele ophangstallingen geplaatst, vervaardigd door een plaatselijke smederij)

Resultaten

  • diverse rekken bij De Harmonie
  • afname van het aantal gestolen fietsen
  • afname van vernielingen en schade als gevolg van het omvallen van fietsen
  • goede samenwerking met horeca

Succesfactoren

  • Partners die voor hetzelfde doel gaan

Valkuilen en knelpunten

Gouden tips

Meer informatie is te verkrijgen bij:

 Organisatie:  Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland, district Achterhoek, team Winterswijk
 Naam: Albert de Graaf
 Functie: wijkagent centrum Winterswijk
 Adres:  Dingstraat 38, 7101 GX  Winterswijk
 Telefoonnummer: 0900-8844
 e-mail: [email protected]