Wit konijnenplan voor Utrechts fietspad

Op het gladde rode fietspad bij de 'gele brug' in Utrecht staat sinds 2 juni in witte letters 'Follow the white rabbit'. Zo worden fietsers via de Cremerstraat van Vinexwijk Leidsche Rijn naar het centrum van Utrecht gelokt. De officiële route van de gemeente gaat  over de Vleutenseweg.

Zelf kiezen
Waarom een alternatieve route? Henk Hendriks van de Fietsersbond: 'De Cremerstraat  is rustiger en stiller dan de Vleutenseweg. Als Fietsersbond vinden we het belangrijk dat fietsers kunnen kiezen of ze een snelle of een rustige route nemen.'

Eendenroute
De gedachte is dat fietsers de alternatieve route door de Cremerstraat vaker gaan fietsen, als ze daarvan op de hoogte worden gebracht. Om te kijken of dat ook echt zo is, telt de Fietsersbond het aantal fietsers vóór de sjablonen en twee weken nadat de sjablonen zijn aangebracht.  Kunstenaar Mapije bedacht de konijnen – naar Alice in Wonderland – en bracht de sjablonen aan. 'Ik kreeg erg veel positieve reacties. We hebben een paar keer gehoord dat mensen daar nu aan het fietsen waren door de sjablonen. Kinderen vonden het zo leuk dat ze zelf katten- en eendenroutes bedachten.'

Tentoonstelling
De actie is onderdeel van het project Meer fiets, meer ruimte waarin de Fietsersbond onderzoekt hoe we het groeiend fietsgebruik beter kunnen faciliteren. Architectuurcentrum Aorta in Utrecht deed eerder onderzoek naar de beweegredenen van fietsers om bepaalde routes te nemen in het kader van Urban trajectories. Uit dat onderzoek bleek onder andere dat fietsers eerder voor de Cremerstraatroute zouden kiezen, als ze die zouden kennen. De resultaten van dit onderzoek zijn vanaf 21 juni te zien op een tentoonstelling in Aorta.

Hoofdfietsroute
Drie jaar geleden bedacht de Fietsersbond de Herenroute. Die is deze maand door de gemeente officieel bewegwijzerd als een goede fietsroute. De Fietsersbond adviseert de gemeente al jaren om ook de Cremerstraat als hoofdfietsroute in te richten. Ook het verkeersveiligheidsinstituut SWOV adviseert om fietsroutes in autoluwe  30 km gebieden te plannen.

 

 

 

Categorieën