Zaans’ Nieuw-Poelenburg krijgt kindlint en vrijliggende fietsinfrastructuur

Poelenburg Zaanstad Zaandam

In 2009 won de gemeente Zaanstad 20.000 euro in de door de Fietsersbond en VROM uitgeschreven prijsvraag voor een fietsvriendelijke wijk. Begin februari werd duidelijk hoe dat geld besteed gaat worden: de Zaanse wijk Nieuw Poelenburg krijgt een kindlint en de wijkontsluitingsweg Poelenburg wordt opnieuw ingericht: minder kruisingen en aan beide zijden een tweerichtingsfietspad (zie illustratie bovenaan). Uit het mediabericht van de gemeente Zaanstad:

Gereedschapskist kindroute klaar
In Nieuw Poelenburg wordt het prettig en veilig wonen. Woningcorporaties vernieuwen en renoveren de woningen. En de gemeente verbetert de openbare ruimte: straten en stoepen, het groen, licht en de straatinrichting. In 2011 start de gemeente Zaanstad met de eerste fysieke werkzaamheden.

Een veilige kindroute
De gemeente en corporaties willen graag dat in de wijk ook een veilige route zou komen voor kinderen tussen de speelplekken, school en thuis.
Maar hoe ziet zo’n kindroute er dan uit? Waar moet deze dan lopen? Wat kan je er doen? Wie zorgen ervoor dat het daar leuk is en blijft?

De afgelopen maanden heeft bureau Stipo hier samen met de kinderen van de buurt over nagedacht. Alle ideeën en bevindingen werden samengevoegd in een ‘gereedschapskist voor een kindroute’. Op 27 januari werd deze ‘gereedschapskist voor de kindroute’ gepresenteerd aan de wijkwethouder van Poelenburg, Corrie Noom en de rijksbouwmeester, Liesbeth van der Pol. Het atelier van de rijksbouwmeester ondersteunde het traject financieel, zodat er een snelle start gemaakt kon worden met de fysieke herinrichting van de wijk.

De kindroute
De kindroute wordt echt DE straat voor kinderen. Hij loopt tussen het winkelcentrum aan de Lobeliusstraat en de Bloemkorf en heeft volop speel- en ontmoetingsplekken. Bijvoorbeeld de 2 speelplekken bij de L-flats, wara het aan grenst. Deze speelplekken worden binnenkort opnieuw ingericht, ook weer met de kinderen van de buurt.
Op termijn willen we de straat van de kindroute autovrij maken en natuurlijk zal er aandacht zijn voor de oversteekplekken tussen de kindroute en de rest van de buurt.

De kinderen
Natuurlijk is er uitgebreid aandacht voor de veiligheid van de route en speelplekken zelf. Maar in het traject is ook veel aandacht voor de rol van de kinderen zelf. Zij moeten zelf zichtbaar en bewust zijn van hun rol in het verkeer. In het voortraject zijn de kinderen hier volop mee aan de slag geweest. Zo hebben ze een lichtgevende kledinglijn ontworpen en lichtgevende sjaals gemaakt. Ook in het vervolgtraject zal er aandacht zijn voor deze kant van de veilige kindroute.

Ook in het project Wijken voor de Fiets besteden we veel aandacht aan kindlinten, veilige schoolomgevingen en natuurlijk fietsvriendelijke wijken.De Fietsersbond onderschrijft het belang van dagelijks bewegen voor kinderen en volwassenen: door op de fiets naar school, werk, winkel en sport te gaan, komt de aanbevolen 30 minuten bewegen per dag al snel binnen bereik.

Lees verder:

Website Nieuw Poelenburg

– Weblog ‘Met kinderreisburo Poelenburg op reis door… Zaanstad!

– Homepage Wijken voor de Fiets

Bas Hendriksen, Wijken voor de Fiets – Dit bericht verscheen eerder op het Wijken voor de Fiets Weblog.

Categorieën