Zelfbouwfiets á la Ikea

Het was nogal een bevalling, maar de zelfbouw-sandwichbike van Basten Leij komt er nu dan toch echt aan. Je kunt hem al bestellen. De eerste exemplaren worden in oktober geleverd. Wel nog even in elkaar zetten. 

Inmiddels zijn er al meer houten fietsen op de markt. Want waarom zou een fiets per se van staal of aluminium gemaakt moeten worden? Het idee om zo'n duurzame houten fiets te maken, had Basten Leijh al heel lang. In 2008 interviewde ik hem voor de Vogelvrije Fietser over de Giant Downtown met het unieke stuurslot die hij heeft ontwikkeld en waarmee hij allerlei designprijzen heeft gewonnen. 'Binnenkort', schreef ik toen, zou hij een houten fiets op de markt brengen. Maar er was allerlei oponthoud. Het prototype werd gestolen, er kwamen andere projecten tussendoor, enzovoort. Basten Leijh in het Parool: 'Ik heb nog net niet het wiel opnieuw uitgevonden, maar de fiets wel.' 

Ruimte zat voor logo's
Het voordeel van de fiets is dat er geen fietsfabrikant of tussenhandel aan te pas komt en dat de transportkosten flink worden teruggedrongen doordat de fiets als een pakketje vervoerd kan worden. Dat er geen fabrikant en tussenhandel aan te pas komt, betekende voor de ontwerper ook dat hij helemaal zelf kon bepalen welke schroeven en welk zadel gebruikt zouden worden. 
De Sandwichbike komt als pakketje met een paar aluminium buizen, twintig schroeven, een imbussleutel, twee wielen, een ketting, een zadel en twee trappers bij je thuis. En als het goed is, kan hij in een half uur in elkaar gezet worden. Ook een voordeel van de houten fiets: hij kan eenvoudig worden geschilderd of worden beprint met je eigen logo. Ruimte zat op het frame. 
De Sandwichbike kost 799 euro. Hoe zou hij fietsen? Bleijh: 'Je moet hem vergelijken met een mountainbike. Je moet hem niet als mama-fiets kopen.' 

Sandwichbike Ready to Ride from Sandwichbikes on Vimeo.

Categorieën