Zes fietsmoties aangenomen bij nota Atsma

Afgelopen donderdag werd in de Tweede Kamer de bespreking van de initiatiefnota over de fiets van Joop Atsma (CDA) afgerond. Het geweldige resultaat: zes aangenomen moties.

Na de eerste bespreking in het najaar vond het vervolg plaats op woensdag 23 juni in de nieuwe commissie Verkeer en Waterstaat. Fietsersbonddirecteur Hugo van der Steenhoven stond Joop Atsma achter de tafel bij. De aanwezige partijen (PvdA, VVD, CDA, SP, GroenLinks en D66) voerden een levendig debat over verschillende onderdelen: fiets van de zaak, diefstal, stationsstallingen, fiets in de trein, regionale snelfietsroutes.

Donderdag 1 juli was in de plenaire Tweede Kamer het Voortgezet Algemeen Overleg, waar moties ingediend konden worden. Er werden maar liefst acht moties ingediend, waarvan er zes werden aangenomen. Aangenomen werden de volgende:

1) Het overnemen van de aanbevelingen van de nota en uitvoeren samen met de andere overheden onder regie van het Rijk (ingediend door CDA, PvdA en D66).

2) Doorgaan met tegengaan van fietsdiefstal, ook in komende vier jaar doelstelling afname fietsdiefstal met 100.000 (CDA/PvdA).

3) Onderzoek naar de mogelijkheid van het uniformeren van de mogelijkheden van het meenemen van fietsen in de trein in alle landen van de Europese Unie (D66).

4) Meer geld voor regionale snelfietsroutes bij de begroting van 2011 wanneer middelen vrijvallen binnen begroting (PvdA/CDA).

5) Verruiming van mogelijkheden om onbelast een fiets van de zaak aan te schaffen door inzetten van de onbelaste vergoeding van 19 cent voor de fiets in het woon-werkverkeer (VVD).

6) Versterken en niet bezuinigen op overdragen Nederlandse fietskennis bij ontwikkelingssamenwerking (GroenLinks/PvdA/CDA).

Twee moties haalden het helaas niet:

7) Meer geld voor regionale snelfietsroutes (GroenLinks en SP); deze motie ging verder dan de aangenomen motie 4.

8) Een stimulerinsgregeling om versnelling en vernieuwing van het fietsbeleid mogelijk te maken (GroenLinks, SP, D66).

Al met al is de Fietsersbond erg tevreden over deze uitkomst van het debat over de Nota-Atsma. Door de nota zijn de fiets en het fietsbeleid onmiskenbaar veel scherper op het netvlies van de Tweede Kamer gekomen. Pure winst dus!

Categorieën