Zoektocht naar Fietsstad 2014 officieel begonnen

Fietsersbond zoekt gemeente die hindernissen het best wegneemt

Vandaag (31 oktober) gaf Fietsersbond-directeur Hugo van der Steenhoven op het Nationaal Verkeerskunde Congres (NVC) in ‘s-Hertogenbosch de officiële aftrap voor de zoektocht naar Fietsstad 2014. Vanaf vandaag kunnen gemeenten zich officieel inschrijven als kandidaat voor de felbegeerde titel. De Fietsersbond is op zoek naar de gemeente die hindernissen voor fietsers het meest adequaat uit de weg weet te ruimen.

Fietsers komen tijdens hun dagelijkse fietstochten heel wat hindernissen tegen. Slecht wegdek, drempels, paaltjes, onoverzichtelijke oversteekplaatsen, spoorwegovergangen, autowegen, maar ook andere fietsers, automobilisten, scooters en bussen kunnen een fietsrit onprettig maken. De gemeente die de beste oplossingen biedt om deze hindernissen uit de weg te gaan mag zich in 2014 Fietsstad noemen.

De jury
Tijdens het NVC werd ook de deskundige jury bekend gemaakt die volgend jaar de genomineerde steden moet gaan beoordelen. Juryvoorzitter is Jan Hendrik Dronkers, als directeur-generaal van Rijkswaterstaat zeer deskundig op het gebied van wegen. Dronkers steunt de fiets als actieve vorm van mobiliteit. “Fietsen is gezond, veilig, goed voor het milieu en neemt weinig ruimte in beslag. Deze vorm van bewegen beperkt het autoverkeer en voorkomt files.”

Naast Jan Hendrik Dronkers bestaat de jury uit Dorien de Wit, adviseur stads- en gebiedsontwikkeling en directeur bij De Beuk Organisatieadvies, Marc van Woudenberg, urban mobility consultant en fotograaf op Amsterdamize.com, Hillie Talens, projectmanager verkeer en vervoer bij kennisinstituut CROW en Koen van Waes, verkeersplanoloog bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, Fietsstad 2011.

Hugo van der Steenhoven noemde de verkiezing van Fietsstad 2014 op het congres een buitenkans voor gemeenten die het fietsbeleid op de kaart willen zetten. “Dit is een positieve verkiezing die veel publiciteit oplevert. Daarnaast  zorgt het wegnemen van hindernissen voor heel veel tevreden fietsers. En dat is waar wij als Fietsersbond het allemaal voor doen.”

Kijk voor meer informatie op http://www.fietsstad2014.nl 

 

Categorieën