Zomergast Daan Roosegaarde ontwerpt slim fietspad

Foto: Daan Roosegaarde met Dune, een werk met een soort lichtgevende korenhalmen die meebewegen op menselijke warmte.  

De laatste VPRO-zomergast op 1 september is Daan Roosegaarde, een 'sociaal ontwerper' die kunst en technologie combineert. Eerder bedacht hij een slimme snelweg voor auto's. In Eindhoven gaat hij nu aan de slag met een slim fietspad. 

Daan Roosegaarde houdt niet van eeuwig dubben, van steeds  'ja, maar' tegenwerpen. Daarom maakte hij een stoel die wie daar op zit en 'ja, maar' zegt, een stroomshock geeft. En dat typeert de man. Doen wil hij, de wereld duurzamer maken. Hij wil planten ontwikkelen die oplichten als er mensen in de buurt zijn, zodat straatlantaarns niet meer nodig zijn. Maar hij ontwerpt ook smart highways met wegmarkering die overdag zonnelicht opslaat en 's nachts oplicht zodat ook daar geen straatverlichting meer nodig is. De wegen reageren ook op temperatuur. Als het koud en glad wordt, lichten sneeuwsymbolen in het wegdek op. Bovendien worden elektrische auto's automatisch opgeladen terwijl ze over de smart highways rijden.
Zulke ideeën zijn natuurlijk niet alleen goed voor autowegen. Roosegaarde gaat nu ook slimme dingen bedenken voor het fietspad tussen Nuenen en Eindhoven, om precies te zijn de 600 meter tussen Opwettense Watermolen en de Collse Watermolen die bij het Van Goghpad horen. In oktober komt hij met uitgewerkte plannen. De bedoeling is dat die plannen ook ergens met Van Gogh te maken hebben. Meebewegende zonnebloemen?

Roosegaarde was eerder te gast bij De Wereld draait door met onder andere een interactieve transparante jurk: 

Hij gaf ook een Tedtalk op het Binnenhof in aanwezigheid van Willem Alexander en Maxima, voor wie hij best een koninklijke versie van de transparante jurk wilde maken: 

Categorieën