Hoge nood

‘Zorg voor meer openbare toiletten in natuurgebieden’

Toiletpapier in het bos

We gaan er massaal op uit, zeker nu de meivakantie lonkt. Inmiddels vliegen de nieuwsberichten over drukbezochte bossen, files voor het strand en zelfs afgesloten natuurgebieden je om de oren. Een veelvoorkomend, maar onderbelicht probleem is dat er bij veel natuurgebieden niet of nauwelijks openbare toiletten aanwezig zijn. Het resultaat? Veel mensen durven er niet op uit en er ontstaat overlast door wildplassen en -poepen. Daar moeten we wat aan doen, vinden de Fietsersbond en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), beiden verenigd in de Toiletalliantie.

Nederlanders trekken met het mooie weer meer de natuur in om te wandelen of fietsen. Maar hoe ver kan je komen als je nergens naar de WC kunt? De Fietsersbond en de MLDS (samenwerkend in de Toiletalliantie) trekken nu aan de bel. Wim Bot, beleidsadviseur bij de Fietsersbond: “Wat is de kwaliteit van een fietsroute als er onderweg geen toilet te vinden is? Er zijn veel verschillende plekken voor een coffee-to-go, maar tijdens een flinke fietstocht moet je toch ook echt wel eens je behoefte doen. Veel van onze leden lopen hier tegenaan.”

Tekort openbare toiletten

Er is in Nederland een flink tekort aan openbare toiletten. Dat geldt voor de verblijfsgebieden in stads- en dorpskernen, maar zeker ook voor natuurgebieden. Bernique Tool, directeur bij de MLDS: “Ergens rustig even naar het toilet kunnen is een eerste levensbehoefte en de overheid heeft een rol en verantwoordelijkheid om dat mogelijk te maken voor iedereen. Ook in de natuur. Daarbij is de nood voor veel ouderen, patiënten, zwangere vrouwen, kinderen, mensen met een beperking, en ga zo maar door, nog veel hoger; zij hebben schone en toegankelijke toiletten regelmatig écht nodig. Veel mensen slaan nu dat dagje natuur maar over, omdat er simpelweg onvoldoende voorzieningen zijn.

Wildplassen en -poepen

Wat zit er dan nog op voor de fietser of wandelaar? Wildplassen en -poepen is een groeiend probleem. Tot voor 2019 kwam dit al veel voor bij grote evenementen zoals Carnaval of de Nijmeegse Vierdaagse, maar de natuurgebieden zijn nu aan de beurt. Een wettelijk verbod op wildplassen bestaat er niet in Nederland, gemeenten regelen dat zelf. Bot: “Maar meer nog dan de mogelijke boetes die het op kan leveren: wildplassen en -poepen zorgt voor overlast voor andere bezoekers én extra afval. Daarbij doen onze leden het gewoon liever niet, uit angst gezien te worden.

Oproep Toiletalliantie

Tool en Bot doen daarom namens de Toiletalliantie een dringende oproep aan gemeenten, provincies en natuurbeheerders om dit probleem nu eens goed aan te pakken. Tool: “Te beginnen bij voldoende schone en toegankelijke openbare toiletten bij de grotere verzamelplaatsen bij natuurgebieden. Zo kan iedereen van de natuur genieten.”

Categorieën