fietsendief

Fiets en diefstal: zeven handige tips

Is je fiets weg? Hij kan nog terug komen. Kijk even rond in de buurt. En andere tips.

fietsendief
Beeld-auteur: Peter Arno Broer

1. Noteer je framenummer

Noteer altijd je framenummer. Het framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kun je aangifte doen bij de politie.

2. Gebruik twee sloten

poolse sleutel
Een voorbeeld van een ringslot dat geopend is met wat een ‘Poolse sleutel’ of een ‘Poolse loper’ wordt genoemd. Uit de handleiding van de politie: Hoe herken ik een gestolen fiets? Bron: stavc.nl

Zet je fiets met twee sloten op slot. Een ringslot alleen is niet genoeg. De Rotterdamse politie meldt dat er lopers van Solid-sloten van AXA in omloop zijn. Volgens de fabrikant is dat onmogelijk. Uit onderzoek naar fietsendieven in Zwolle twee jaar geleden bleek dat AXA Defender-ringsloten gemakkelijk te kraken zijn met wat een ‘Poolse sleutel’ wordt genoemd. De politie gaf dit door aan Axa. Het bedrijf uit Veenendaal zegt dat na de waarschuwing door de politie de sloten meteen zijn aangepast. AXA heeft ook privédetectives op de online aanbieders van ‘Poolse sleutels’ afgestuurd.

3. Geen fietsenrek om je fiets aan vast te maken?

Bicycle parking racks in one of the office centres in Krakow
Beeld-auteur: Jakub Wlodek

Probeer je fiets ergens aan vast te maken. Dat lukt niet altijd. Veel gemeenten vervangen op drukke locaties rekken door parkeervakken. Als er te weinig rekken zijn, meld dat dan bij je Fietsersbondafdeling.

4. Fiets weg? Soms staat die nog om de hoek.

dievenplankje fietsdiefstal
Dit plankje met kleine wieltjes zetten dieven onder een achterwiel van een op slot staande fietsen. En dan lopen ze weg met de fiets. In beslag genomen door de Rotterdamse politie. Beeld-auteur: Michiel Slütter

Dieven zetten soms fietsen een eindje verder neer. Dan wachten ze even om te bekijken of het geen lokfiets is van de politie. Het loont dus om even in de buurt te zoeken.
Dieven hebben plankjes met wieltjes eronder. Die zetten ze onder het achterwiel. Ze parkeren de fiets dan een eindje verder en halen die dan later op, ’s nachts bijvoorbeeld. Als je fiets weg is, kijk dan even rond in de buurt.

Het kan ook zijn dat wegknipteams van de gemeente je fiets mee hebben genomen.
Zeker als je fiets buiten de rekken stond, is het belangrijk om eerst te controleren of de gemeente er niet mee aan de haal gegaan is. Gemeenten hebben het recht om gevaarlijk gestalde fietsen of weesfietsen te verwijderen. Sommige gemeenten interpreteren die regels echter wel erg ruim. Op de site van je gemeente of op verlorenofgevonden.nl kun je opzoeken of je fiets misschien in een fietsendepot staat.

accu in bagagedrager

Diefstal e-bikes: let ook op accu en display

Heb je een elektrische fiets? Voorkom dan ook diefstal van je accu en display. Lees meer

5. En check de social media-accounts van de politie

Kijk op de social media-accounts van wijkagenten of de politie. Agenten doen er alles aan om fietsen terug te bezorgen bij de eigenaar. Daarom posten agenten foto’s van fietsen die ze bij verdachten hebben gevonden.

GPS-tracker fiets

Test: GPS-trackers

Fietsfabrikanten zetten GPS-trackers op elektrische fietsen. Je kunt het ook zelf doen. Lees meer

6. Fiets echt weg? Doe aangifte!

En doe bij diefstal altijd aangifte. Hoe meer aangiftes, hoe beter de politie fietsdiefstal kan bestrijden. En de kans dat je fiets terug komt, is ook groter als je aangifte doet.

7. Heterdaad

Als je iemand een fiets ziet stelen (een heterdaad), bel dan 112.

Meer tips?

Blijf op de hoogte van het laatste fietsnieuws. Ontvang handige tips. En mis geen enkele test van TestKees. Schrijf je in voor de Fietsflits, de nieuwsbrief van de Fietsersbond.

Ja, ik schrijf me in