fietsen langs de waal

Fietsen over het onbekende eiland IJsselmonde (37 km)

Vlakbij Rotterdam ligt het onontdekte Eiland IJsselmonde, een groene oase rondom Rotterdam waar je mooi kunt fietsen. Deze tocht combineert twee fietsroutes; de ‘Best of IJsselmonde route’ en de ‘Blauwe Verbinding’ van www.ontdekijsselmonde.nl.

In juli 2018 werd de Blauwe Verbinding, de nieuwe ecologische en recreatieve waterweg van Rotterdam Zuid tot Barendrecht, officieel geopend. De verbinding zorgt voor schoon water in het gebied en voor waterberging en is daarnaast een fijne kanoroute. Fietsers kunnen, met wat aanpassingen, deze vaarroute ook vanaf de wal volgen.

Uitzicht over de stad Rotterdam met de Erasmusbrug
Hartje Rotterdam

1. Hartje Rotterdam

Onze tocht start bij de fietsverhuur aan de Erasmusbrug van Rotterdam. We starten met koffie in de hippe Fenix Food Factory en fietsen dan tussen kranen, hoogbouw en pakhuizen door naar het zuiden. Fietsknooppuntbordjes wijzen ons overzichtelijk de weg naar het Zuiderpark, waar we in de centrale vijver direct de gekruiste blauwe roeispanen spotten die de Blauwe Verbinding markeren voor de kanovaarder.

2. Van Zuiderpark naar Zuidelijk Randpark

Vanaf de kant zijn de bordjes van de Blauwe Verbinding goed te volgen, op een enkele kruising na waar hoog riet de spanen voor de fietser aan het oog onttrekt. Ach, zo lang je het water maar niet kwijtraakt, kan je niets gebeuren. Ondanks het hoog stedelijke gebied is de route verbazend groen en voert hij ons langs tuinen, vaartjes en rietland steeds verder de stad uit.

3. Koffiepauze en molen

Bij het Zuidelijk Randpark aangekomen wijken we even af van de route om koffie te drinken bij Brasserie Vrijenburg, op een fijn terras aan het water. In de zwemplas plonzen kleine kinderen met uitzicht op de Pendrechtse molen. Deze molen staat pas sinds 1993 op de huidige plek: het bouwwerk uit 1731 werd tijdens een spectaculaire tocht op een dieplader verplaatst. We zijn hier in het midden van een groene as aan parken die het einde van Rotterdam Zuid markeren en het buitengebied inluiden.

4. Carnisselande

We bekijken de molen en vervolgen onze tocht via het Clarabos. We pakken de officiële route weer op bij knooppunt 35. Hierna is het helaas even gedaan met het groen; de route voert langs een grote weg, met links de nieuwbouwwijken van Carnisselande en rechts tankstations en bouwmarkten. Even flink doortrappen maar.

Tegenliggers-Koedood-Michel-Mees
Beeld-auteur: Michel Mees

5. Koedood

Gelukkig duiken we alweer snel onder een hartvormige poort door de natuur van Koedood in. Het gelijknamige riviertje begeleidt ons de hele weg door dit aantrekkelijke poldergebied, waar Hooglanders op de oevers grazen en boeren volop in bedrijf zijn.

6. Essendijk en Boerderij de Buytenhof

Onze volgende stop is de Essendijk met haar historische boerderijen. Mensen met honger en dorst doen er goed aan om hier even van de route af te wijken voor Boerderij de Buytenhof, een zorgboerderij met pluktuin en café. De officiële route voert verder zuid, tot aan de oever van de Oude Maas.

Fietsen door Zuidpolder Barendrecht
Fietsen door Zuidpolder Barendrecht Beeld-auteur: Michel Mees

7. Carnisse grienden

Een breed fietspad volgt de rivier in oostelijke richting, naar knooppunt 28. Onderweg zijn volop bankjes en picknickbanken te vinden om de tocht even te onderbreken. We zien hier ook de markeringen voor de Oude Maas route, die langs de hele zuidkust van het Eiland IJsselmonde voert. Dat is voor een andere dag. We stappen van de fiets om een korte wandeling te maken in de schitterende Carnisse grienden. Deze grienden zijn voormalige wilgenplantages die nu ontsloten zijn als wandelgebieden. Fietsparkeren kan bij de start van het Truus Visscherpad vanaf waar wilgengangen met vlonders en bruggetjes door het waterrijke gebied voeren. Aanrader!

8. Jan Gerritsepolder

Aan de andere kant van de griend, bij de Jan Gerritsepolder, pakken we de Blauwe Verbinding weer op om tenslotte tegen de Noldijk tot stilstand te komen. Op de fiets kunnen we de blauwe roeispanen niet langer volgen, daarom duiken we een stukje terug naar het zuiden; naar het Spuiveld, waar een pannenkoekenhuis en grote recreatieoever voor vertier zorgen en een welkome stop bieden voor fietsers met kinderen.

9. Rijsoord

Ruime boomrijke paden brengen ons naar het prachtige dorpje Heerjansdam, vanaf waar we de Waal naar Rijsoord volgen. We beginnen de kilometers te voelen. Op het terras van de historische herberg Ross Lovell, ooit een plek om paarden te laten rusten en nu vooral aangenaam voor vermoeide fietsers, ploffen we neer voor een welverdiend glas wijn en een voorgerechtje. De gastheer maakt er geen enkel probleem van dat we daarna weer verder fietsen. We hebben nog een eindje te gaan immers.

10. Kooiwalbos en terug de stad in

De laatste etappe van de tocht; door Barendrecht en het aangename Kooiwalbos. Dan wordt het even afzien: door industriegebied, langs het Feyenoord stadion, fietsend naast grote wegen. Niet ideaal met vermoeide benen na zo’n mooie dag. Maar dan zien we de Erasmusbrug weer. We leveren onze fietsen in en wandelen, een tikje stijf, de havenstad in om na te genieten van een heerlijke dag buiten. Er was ons unieke natuur beloofd en onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Eiland IJsselmonde is met haar parken en polders, grienden en bossen een zeer aangenaam uitstapje vanuit Rotterdam.

Rondje IJsselmonde in de Routeplanner
Rondje IJsselmonde in de Routeplanner

Op de Routeplanner van de Fietsersbond staat de hele route voorgeprogrammeerd. Hier kun je hem downloaden bij de Voorgeplande Routes onder de naam Eiland IJsselmonde Hulp nodig bij de Routeplanner? Die vind je hier.

Meer lezen over deze routes of andere routes op Eiland IJsselmonde? Op www.ontdekijsselmonde.nl staan een heel aantal routes verzameld. Ook kun je hier vinden waar onderweg horeca, speelplekken of culturele ‘hotspots’ zijn.