Fietsen Alle Jaren in Nijmegen

Boetes voor fietsers

Fietsers die zich niet aan de regels houden kunnen een boete krijgen. En dat bedrag kan flink oplopen. Een overzicht van overtredingen en de hoogte van bekeuringen.

[table id=1 /]

*Alle bedragen zijn exclusief €9 administratiekosten en gelden voor personen van 16 jaar en ouder. Onder de 16 moeten de ouders betalen en wordt de boete gehalveerd.

Bron: Boetebase

Andere boetes

Naast deze landelijk vastgestelde boetes zijn er ook lokaal vastgestelde boetes die worden opgelegd bij overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening. Die zijn per gemeente verschillend en sluiten aan op de lokale problematiek. Zo is het in Amsterdam verboden om je met een groepsfiets te begeven op bepaalde weggedeelten. De boete is €230.

Niet alle overtredingen in bovenstaand lijstje worden altijd even goed gehandhaafd. Zo controleert de politie vooral op verlichting in de donkere wintermaanden. Ook bij kleine overtredingen zoals het niet uitsteken van je hand en een kapotte fietsbel kun je niet vaak een bon verwachten. Als het al geconstateerd wordt, dan kom je er meestal met een waarschuwing vanaf.

De Fietsersbond is niet tegen boetes voor fietsers, maar vindt wel dat het bedrag proportioneel moet zijn.

Label fietsparkeren

Wetten en regels

Wat zegt de wet over de rechten en plichten van fietsers? Lees meer