ouderen_fiets_header

Vacature: Fietsdocent

Lijkt het je leuk om kinderen of ouderen te helpen met fietsen, en heb je ervaring met lesgeven aan groepen, word dan fietsdocent!

In samenwerking met de provincie Flevoland organiseert de Fietsersbond een cursus tot fietsdocent.

Een fietsdocent leert niet alleen kinderen om veilig en met plezier te fietsen, maar richt zich steeds meer ook op ouderen. Hoe kunnen zij plezierig blijven fietsen, stellen zij de fiets goed af. Leer hier meer over tijdens deze cursus.

De Fietsersbond leidt je in de cursus (twee dagen theorie & praktijk, gevolgd door een stage) op voor het geven van praktische fietscursussen aan diverse doelgroepen. Daarna is er jaarlijks een scholingsdag om je vaardigheden bij te spijkeren of uit te breiden.

Fietsdocenten worden als freelancer ingezet, zo veel mogelijk in de eigen regio. Omdat er zowel binnen de provincie Flevoland als de provincie Gelderland meer werk aankomt, organiseren we deze cursus. We zoeken nu vooral fietsdocenten die ingezet kunnen worden in Flevoland en omstreken, maar ook in andere regio’s zijn ze altijd welkom!

fietsschool_docentworden_169

Fietsersbond Fietsschool

Onze Fietsschool geeft lessen aan iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken bij… Lees meer

Lang blijven fietsen

Het belang van lang blijven doorfietsen is zeer groot. Dit blijkt duidelijk uit de ervaringen en verhalen van een van onze fietsdocenten:

“Tachtigers die naar een fietsinformatiedag komen, staan helemaal aan de andere kant van het fietsbestaan. Zij voelen dat de macht hen aan het ontglippen is. De pedaalpower die hen hun hele leven overal heeft gebracht, dreigen ze te verliezen. Die fiets die in de genen leek te zitten, wordt lastig te besturen. De wereld wordt steeds meer vol gevaren, waar het eens vol plezier was. En ze doen er alles aan om dat verlies uit te stellen, om dat niet te laten gebeuren. Ze kopen de mooiste en duurste e-bikes. Ze luisteren naar hun kinderen die aanwijzingen geven. Ze gaan naar een fietsinformatiedag. Maar het is lastig. Een andere manier van opstappen aanleren kan eigenlijk niet meer, als je het 70 jaar anders heb gedaan. In hun hoofd zijn ze nog 17 of 25 of 50, maar niet 80. En zeker geen 80-plusser zonder fiets. Nee, dat nooit.”

Karin Broer, fietsdocent

Wat verwachten we van een fietsdocent:

 • Affiniteit met fietsen en enthousiasme
 • Goede mondelinge vaardigheden en ervaring met voor een groep staan
 • Interesse in of ervaring met het begeleiden van senioren, kinderen en nieuwe Nederlanders
 • Lichamelijk fit: je loopt naast een cursist of doet een oefening voor
 • Actieve houding om iemand wat te willen leren (soms met handen en voeten)
 • Bereid zijn tot het volgen van de opleiding van twee dagen en enkele keren meelopen
 • Bereid zijn om te reizen in de regio/provincie (het bezit van een auto is daarbij een pre)
 • Improvisatievermogen

Wat bieden we jou?

 • Opleiding tot fietsdocent
 • Onderdeel van een enthousiast en gezellig team fietsdocenten
 • Voldoening om kinderen, senioren en nieuwkomers fietsplezier te geven
 • Een realistische vergoeding voor het werk dat je uitvoert
 • Reiskostenvergoeding

Aanmelden en meer informatie

Ben je enthousiast en wil je fietsdocent worden, heb je nog vragen of wil je eerst meer informatie, mail dan naar [email protected]. Geef bij de aanmelding je telefoonnummer en woonplaats door en stuur een korte motivatie mee. Dan nemen we contact met je op.