header-donker

Snelheid 5 verschillende type fietsen vergeleken

Hoe snel is een fiets? Daar hoor je altijd allerlei getallen bij. Om een praktisch realistisch beeld te geven heb ik het traject Utrecht-Breukelen met 5 verschillende fietsen gereden. Hierbij zijn de fietsen voorzien van een SRM-vermogensmeter. Daarmee kon ik zorgen dat ik constant met een matig intensieve inspanning (100 watt) fietste.

wind tegen fiets

 

 

De resultaten 

Kruissnelheid verschillende type fietsen

Type fiets Wind mee Wind tegen Wind km/h Windrichting Windkracht
Stadsfiets 22,4 16,9 16 N 3
Sportieve fiets 24,7 18,2 15 N 3
Racefiets 26,3 20,7 11 WNW 2
Lage ligfiets 27,5 26,5 9 WZW 2
Elektrische fiets 26,7 24,7 12 W 3
Racefiets 200watt 35,1 27,2 11 WNW 2

Gemeten snelheid (km/h) bij 100watt. Fietser is 78kg, 188cm, temperatuur is 18 graden.

De route die ik heb gereden is de snelfietsroute van Utrecht naar Breukelen vanaf de spoorbrug. De windgegevens zijn van het KNMi-station in de Bilt. De gemiddelde windsnelheid over een jaar is daar 14,4 km/h. De snelheid is de gemiddelde snelheid over het traject. Omdat ik daar gewoon door kon rijden is deze snelheid een goede indicatie voor de kruissnelheid die je op de fiets met een matige inspanning kunt halen als je gewoon door kunt rijden op goed wegdek.

De menselijke motor

Het traject heb ik gefiets met een gemiddeld vermogen van 100 watt. Voor een volwassenen van 78 kg zoals ik is dit een matig intensieve inspanning. Met een half uur per dag fietsen met deze inspanning voldoe ik aan de norm gezond bewegen. Deze inspanning is goed voor je gezondheid. Het is echter een inspanning waarbij je niet moe wordt en niet gaat zweten. 100 watt is een inspanning die elke fitte volwasen en jongeren probleemloos een uur kan volhouden.  75 watt is een inspanning waarmee ouderen aan de norm gezond bewegen voldoen en voor fitte jongeren en volwassen een rustige inspanning. 150 watt is een inspanning die een getrainde fietser goed elke dag een uur kan volhouden. Van een uur 200 watt trappen wordt een goed getrainde fietser lekker moe. En 250 watt trappen is voor een goed getrainde fietser voluit fietsen en net een uur vol te houden.

De gebruikte fietsen

stadsfiets

De gewone stadsfiets was een fiets van de Aldi met nexus 8 versnellingsnaaf, een hele rechte zit en Vredestein Scarab banden met een bandenspanning van 4 bar. Geen snelle fiets, maar een stadsfiets kan ook nog een stuk langzamer door slechtere banden, te zachte banden en een slechter rendement van de versnellingsnaaf.

sportieve fiets

De sportieve fiets was een singlespeed met grand bois banden (een aanrader voor als je snelle, comfortabele banden zoekt) op 6 bar en het stuur net wat lager dan het zadel. De fiets is duidelijk sneller door de lagere rolweerstand door het type band en de iets hogere bandenspanning, het hogere rendement van de aandrijving en de iets lagere luchtweerstand door de diepere zit. De fiets is vergelijkbaar met sportieve tourfietsen met derailleurversnellingen.

Nog sneller op het vlakke kan alleen door de luchtweerstand te verlagen. Op het meettraject heb ik dat gedaan door de sportieve fiets te voorzien van een ligstuur. De zit is dan vergelijkbaar met de diepe zit op een racefiets.

lage ligfiets

De luchtweerstand kan nog lager door te gaan liggen op een ligfiets. Het meettraject heb ik gefiets met een Optima Baron lage racer.

elektrische fiets

Ter vergelijking heb ik het traject ook gereden met een elektrische fiets, de  Koga Tesla. Met die fiets rij ik keurig de maximale  toegestaande snelheid voor elektrische fietsen. Wat mij opviel is dat het verschilt tussen wind mee en wind tegen erg klein was en dat het mentaal veel moeite kosten om 100 watt te blijven trappen omdat met minder inspanning de snelheid niet omlaag gaat (de motor werkt dan gewoon harder). En meer inspanning heeft ook geen zin omdat bij hogere snelheid de ondersteuning wegvalt. Met de gereden snelheid is de electrische ondersteuning wel maximaal en de accu na ruim een uur leeg.

Sneller

quest

Wil je een nog snellere fiets dan moet je de fiets voorzien van een stroomlijn om de luchtweerstand verder te verlagen. De snelste fiets, bruikbaar in het verkeer, is de quest van velomobiel. Hiermee rij je bijna 31 km/h met een matige inspanning van 100 watt.

Natuurlijk kun je ook zelf meer inspanning leveren. Het traject heb ik ook gefietst met een inspanning van 200 watt op de fiets met ligstuur.  Dan rij ik wind mee 35,1 km/h en wind tegen 27,2 km/h.

Zelf berekenen

Op deze site kun je zelf berekenen hoe snel je kruissnelheid ongeveer kan zijn. Ook kun je er een schatting mee maken hoeveel vermogen je kunt leveren. In onderstaande tabel staan de berekende waardes voor de gebruikte fietsen en de Quest.

Kruissnelheid verschilende type fietsen

Vermogen 75 100 150 200 250
Stadsfiets 16,5 18,8 22,4 25,2 27,6
Sportieve fiets 19,4 21,9 25,9 29,0 31,6
Racefiets 21,8 24,8 29,4 33,1 36,2
Lage ligfiets 24,3 28,4 34,6 39,5 43,6
Quest 24,9 30,3 38,9 45,5 51,2

Snelheid  in km/h. Fietser is 78kg, 188cm, temperatuur is 20 graden en geen wind.

Conclusie

De belangrijkste conclusie is dat met een matige inspanning al redelijke snelheden op de fiets te halen zijn. Onder gunstige omstandigheden zou een kruissnelheid van18 km/h op een gewone fiets voor de meeste fietsers geen probleem moeten zijn. En het kan makkelijk harder. Zowel door meer inspanning als een betere fiets.

Bij de fietsbalans meet de fietsersbond  met een kruissnelheid 18 km/h.  Uit die metingen weten we dat 2/3 van de fietsers langzamer rijdt. Daar kan een combinatie van drie redenen voor zijn:

  • Veel fietsen zijn slecht (o.a. te zachte banden!)
  • Veel fietsers rijden lui. (niet zo gek want met meer inspanning  fietsen op het vlakke levert nauwelijks snelheidswinst op)
  • Veel fietsers hebben een slechte conditie. Matig intensief fietsen is dan al te zwaar.

Wat ook opvalt is dat de snelheid van de gewone fiets hoger ligt dan vaak in publicaties wordt vermeld. In de norm gezond bewegen bijvoorbeeld wordt 5 a 6km/h wandelen gelijkgesteld aan 15 km/h fietsen. 6 km/h wandelen is stevig doorlopen en zeker meer dan 100 watt inspanning. 15 km/h op een gewone stadsfiets is lui fietsen.

E-bike kopen ingewikkeld? Hoeft niet!

Welke motor, welke versnellingen? En hoe zit het met de accu? TestKees helpt je met het Stappenplan E-bike kopen 2021.

Ja, stuur mij het stappenplan!