Astrid Oomens met haar aangepaste fietsen.

Tips voor gemeenten

Iedereen heeft het recht op fietsgeluk! Echter weten we dat fietsen minder toegankelijk is voor mensen met een beperking. Hoe kunnen gemeenten hiermee aan de slag? Hieronder een aantal tips.

Tips om als gemeente aan de slag te gaan met toegankelijkheid:

  1. Betrek ervaringsdeskundigen uit uw gemeente bij het inrichten van belangrijke nieuwe fietsvoorzieningen en/of infrastructuur. Of maak samen met een ervaringsdeskundige eens een fietsritje door het dorp of de stad.
  2. Inventariseer eens het aantal hekjes en paaltjes in de infrastructuur op de vierkante kilometer van uw stad of dorp waar het meest gefietst wordt. Hoeveel van deze obstakels zijn onnodig en/of staan in de weg voor brede fietsen? Is het mogelijk een aantal van deze obstakels te verwijderen?
  3. Spread the word: Ga eens met collega’s uit een ander team of domein over dit onderwerp in gesprek. Bijvoorbeeld met een collega (fiets)infrastructuur, een beleidsadviseur gezondheid of een wmo-consulent. Alleen samen maken we fietsen voor iedereen toegankelijk!
Fietsersbond - Brandbrief Onbeperkt fietsen voor iedereen
© Twycer

Dit doen (andere) gemeenten al voor de fietser met beperking en/of aangepaste fiets!

  1. Fietsen of je (aangepaste) fiets stallen in het voetgangersgebied als je niet ver kan lopen. Verschillende gemeenten zoals Utrecht, Amersfoort en Lansingerland hebben hier ontheffingsregelingen voor opgesteld.
  2. Verschillende gemeenten, zoals Westland en Heerenveen, hebben naar aanleiding van de paaltjesactie van de Fietsersbond veel onnodige fietspaaltjes van het fietspad verwijderd. Dat voorkomt niet alleen ongelukken, maar maakt fietsen ook een stuk toegankelijker en veiliger voor mensen met een brede fiets!
  3. Gratis fietsenstalling met mindervalide toilet en uitleenrollators bij fietsenstalling in Zwolle.

Meer weten over fietsen en toegankelijkheid?

Lees alles over de barrières die worden ervaren en mogelijke oplossingen in onze brochure ‘Fietsers met een beperking verdienen meer aandacht’, bekijk wat we doen tijdens de Driewielfietsontdekdagen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief Iedereen Mobiel die 4x per jaar verschijnt.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Privacy