Direct naar inhoud

Fietsongeval na een storm: wie is aansprakelijk?

Een fietsongeval na een storm kan gebeuren door allerlei oorzaken, zoals omgevallen bomen en losliggende takken. Maar wie is aansprakelijk wanneer je als fietser letselschade oploopt door zo’n situatie?

Omgevallen fietsen en regenplassen na een storm
Foto: DigiDaan

Stormen brengen diverse risico’s met zich mee voor fietsers. Denk aan omgewaaide bomen en takken die op het fietspad liggen, verzakkingen en stormachtige windstoten. Dit kan leiden tot ongelukken en letsel(schade).  

Wie is aansprakelijk bij een fietsongeval na een storm?

Het vaststellen van aansprakelijkheid bij een fietsongeval na een storm kan ingewikkeld zijn, omdat er verschillende partijen in het spel kunnen zijn: de wegbeheerder, een andere weggebruiker, en de fietser zelf.

1. Aansprakelijkheid van de wegbeheerder

In veel gevallen is de wegbeheerder, zoals de gemeente of provincie, verantwoordelijk voor de staat van de weg en de directe omgeving. Als een ongeval met bijvoorbeeld een fietser wordt veroorzaakt door slecht onderhoud aan de weg, zoals losliggende tegels of omgewaaide bomen die niet op tijd zijn opgeruimd, kan de wegbeheerder aansprakelijk worden gesteld.

Echter, als het gaat om een storm of andere extreme weersomstandigheden, kan het moeilijker zijn om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen. De aansprakelijkheid wordt dan namelijk beheerst door de vraag of de wegbeheerder heeft voldaan aan zijn zorgplicht . Op de wegbeheerder rust namelijk een verplichting er zorg te dragen dat de toestand van de weg de veiligheid van personen niet in gevaar brengt.

Of de wegbeheerder aansprakelijk is, hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de storm en of de wegbeheerder voldoende tijd heeft gehad om de gevaarlijke situatie aan te pakken. Als een storm bijvoorbeeld kort voor het ongeval plaatsvond en de wegbeheerder geen kans heeft gehad om de situatie veilig te maken, kan de wegbeheerder zich beroepen op overmacht.

2. Aansprakelijkheid van een andere weggebruiker

Naast de wegbeheerder kan een andere weggebruiker ook aansprakelijk zijn voor een fietsongeval. Dit geldt vooral wanneer je door een gemotoriseerd voertuig bent aangereden tijdens de storm. In dit geval is artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WVW) van toepassing, dat fietsers en voetgangers extra bescherming biedt ten opzichte van gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Dit artikel stelt dat de bestuurder van een motorvoertuig in principe altijd aansprakelijk is voor de schade die fietsers en voetgangers oplopen bij een verkeersongeval, tenzij er sprake is van overmacht.

Zelfs als je als fietser deels verantwoordelijk bent voor het ontstaan van het ongeval – bijvoorbeeld doordat je geen verlichting voerde en minder goed zichtbaar was in de storm – blijft de bestuurder van het motorvoertuig in veel gevallen aansprakelijk. De bescherming van zwakkere verkeersdeelnemers, zoals fietsers, weegt in Nederland zwaar.

3. Eigen aansprakelijkheid van de fietser

Er zijn ook situaties waarin de fietser zelf aansprakelijk kan worden gehouden voor het ongeluk. Als je bijvoorbeeld bewust bent gaan fietsen tijdens extreem gevaarlijk weer, zoals een stormwaarschuwing van code rood, kan het zijn dat uw eigen gedrag als onvoorzichtig wordt gezien. In een dergelijk geval kan de vergoeding voor letselschade worden verlaagd op basis van uw eigen gedrag.

Wat te doen na een fietsongeval tijdens een storm?

Als je betrokken raakt bij een fietsongeval tijdens of na een storm, is het belangrijk om de volgende stappen te ondernemen om je kansen op een succesvolle schadeclaim te vergroten:

1. Verzamel bewijsmateriaal: maak foto’s van de situatie, zoals het obstakel dat het ongeval heeft veroorzaakt, en noteer de exacte locatie en tijdstip van het ongeval.

2. Vraag om getuigenverklaringen: als er getuigen zijn, vraag hen om hun verklaring en contactgegevens. Hun getuigenissen kunnen later cruciaal zijn.

3. Schakel de politie in: de politie zorgt er voor dat veiligheid wordt gewaarborgd en maakt proces-verbaal op van het gebeurde.

4. Meld het incident bij de wegbeheerder: neem zo snel mogelijk contact op met de wegbeheerder (bijvoorbeeld de gemeente) en meld het ongeval. Zij kunnen vaak snel actie ondernemen om de gevaarlijke situatie op te lossen, en uw melding kan helpen bij de schadeclaim.

5. Ga naar de dokter: Zorg dat u medische hulp krijgt, zelfs als u denkt dat de verwondingen meevallen. Dit is belangrijk voor het onderbouwen van een letselschadeclaim.

6. Schakel juridische hulp in: Een letselschadespecialist kan u helpen om de aansprakelijkheid vast te stellen en uw schade te verhalen. Zeker in complexe situaties zoals een stormongeluk is het verstandig om juridisch advies in te winnen.