Direct naar inhoud

Keuzehulp fietshelm

Waar moet je opletten als je een fietshelm koopt? Kort samengevat: als de helm goed past en lekker zit is het al snel goed.

Ingesloten inhoud van YouTube overslaan
Bekijk op YouTube
Ingesloten inhoud van YouTube overgeslagen.
Tips van TestKees!

3 Aandachtpunten voordat je naar de winkel gaat:

De bescherming

Dure fietshelmen bieden ongeveer net zoveel bescherming als goedkope. Alle fietshelmen moeten namelijk aan dezelfde norm voldoen en fabrikanten ontwerpen de fietshelmen zo dat ze net aan de minimale eisen van deze norm voldoen. Prijsverschillen zitten bijvoorbeeld in het gewicht van de helm. Duurdere helmen zijn lichter, ventileren beter, dragen prettiger of hebben betere afstelmogelijkheden.

Als je toch meer bescherming wilt kun je beter een helm voor speedpedelecs kopen. De eisen voor deze helm zijn zwaarder dan voor ‘gewone’ fietshelmen.

Normen

Fietshelmen worden getest of ze voldoen aan de norm. Die tetsen zijn verschillende voor gewone fietshelmen en speed pedelec-helmen. De norm voor fietshelmen is EN 1078. Voor speed pedelec-helmen is dat NTA 8776.

De snelheid van de valtest bij een gewone fietshelm is vergelijkbaar met een val van anderhalve meter. De snelheid waarmee je met je hoofd tegen bijvoorbeeld een voorruit kunt klappen is veel hoger. Het is onduidelijk hoeveel bescherming een fietshelm daartegen biedt.

Een nieuwe technologie voor fietshelmen is MIPS. Bij een helm met MIPS kan de binnenschaal van de helm een beetje draaien ten opzichte van de buitenschaal van de helm. Daardoor zou de helm beter beschermen als je bijvoorbeeld glijdend op het wegdek terecht komt. In de EN norm wordt MIPS niet getest. We weten ook niet of het extra bescherming biedt. De duurdere fietshelmen voor sportief gebruik hebben tegenwoordig wel standaard MIPS.

Voor fietshelmen voor jonge kinderen is er een aparte norm EN 1080. Bij helmen die aan deze norm voldoen schiet de kinband los als er een bepaalde kracht op komt. Dit om stikken te voorkomen bij het spelen met de helm.

Wand met fietshelmen

De pasvorm

Een helm moet goed op je hoofd blijven zitten zonder dat hij gaat irriteren.

Tips voor het passen:

  • Een helm moet goed blijven zitten zonder dat het riempje vast zit. Zet de helm op je hoofd en beweeg je hoofd in alle richtingen. De helm moet dan op dezelfde plek blijven zitten. De meeste helmen zijn voorzien van een stelsysteem. Dus stel dat goed af bij het passen.
  • De helm moet comfortabel zitten zonder pijnlijke drukpunten. Duw hard op de helm en voel of de druk gelijkmatig over je schedel verdeeld wordt.
  • De helm staat goed op je hoofd als de voorkant net boven je wenkbrauwen komt.
  • De kinsluiting is goed afgesteld als je net twee vingers tussen riempje en kaak kunt steken.

Gebruiksgemak en extra functies

Een lijst met medewerkers

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!