Sloten

Gepubliceerd op 21-09-2009. Laatste update op 02-05-2013.
Tags:

Deze tekst is eerder gepubliceerd in de Vogelvrije Fietser van juli 2001 en sindsdien aangepast met actuele informatie. Onderstaande informatie is gebaseerd op interviews met fietsendieven en onderzoek naar opengebroken sloten.

1 Gehard stalen ketting
fietsslot Blue ChainDieven gaven in 2001 aan dat ze zich niet snel waagden aan de gehard stalen kettingen van Cyclops. En dat kan kloppen, want nergens vonden we deze gehard stalen ketting met palsluiting opengebroken.Cyclops Red Chain De Cyclops ketting is te herkennen aan de gekleurde hoezen, en kettingen met ronde schakels die vierkant geslepen zijn. Inmiddels (2004) zijn veel meer gehard stalen kettingen op de markt gekomen met soortgelijke of betere kwaliteit, vaak met een zwarte hoes, en meestal met ronde schakels die vierkant geslepen zijn. Bekijk daarom de ranglijst van gehard stalen kettingen (een test van de Fietsersbond, januari 2005)

2 Discussloten
Discussloten Op de tweede plaats het discusslot, waar dieven ook niet aan beginnen. Het slot biedt weinig aanknopingspunten om hem open te breken. Er liggen wel eens discussloten op straat, maar altijd ongeopend. Dan is de ketting opengeknipt. Dieven zeiden ook altijd eerst naar de ketting te kijken (en minder naar de sluiting) om hun kansen in te schatten. Het discusslot staat of valt dan ook met de ketting. Vuistregel: hoe dikker de ketting die aan de discus gehecht wordt, hoe minder slagruimte op het palletje om hem open te tikken.

3 Beugelsloten
Abus (rechts) en imitatie-Abus In beugelsloten of U-sloten zit een groot verschil in kwaliteit. Het minst favoriet onder dieven zijn de Abus sloten (vanaf € 42,08) en de Axa Security Plus (€ 29,50). Zij behoren tot de top 3 van de beste (betaalbare) sloten. Omdat beide poten van de U zo diep in het blok zitten, is het slot nauwelijks open te breken (mits goed op slot gezet). Veel andere U-sloten zijn makkelijker te forceren, zeker de naamloze zoals het Abus-imitatieslot (links op de foto), dat vanwege plagiaat overigens niet meer geleverd mag worden aan fietsenwinkels. Ook minder goed zijn de smallere beugels. Als criterium kan gehanteerd worden: hoe zwaarder (want meer staal), hoe beter het slot.

4 Ringsloten
Ringsloten Zwak punt van een ringslot is dat je je fiets er niet mee aan de vaste wereld kunt zetten. Het extra veiligheidskabeltje dat in de Axa's SL7 en SL9 gestoken kan worden en ergens aan vastgelegd, ondervangt dit niet. Dieven slaan het eraf of knippen het door. Het nieuwste slot van Axa, de SL9, dat steviger bevestigd is aan het frame, dwingt bij dieven respect af. Ook de Axa SL7 is minder makkelijk te kraken, hoewel we die wel een aantal keer opengebroken vonden. De oudere modellen ringsloten, ook de Axa 582, zijn voor de dieven een lachertje en deze horen eigenlijk op de laatste plaats thuis. Zelfs een onhandige dief krijgt die nog open.

Update (16-09-2008):
Verschillende types ringsloten zijn gemakkelijk te kraken. Neem maatregelen voordat het te laat is. Het gaat hierbij om de volgende merken en types:
- AXA 583 MBT 3027
- AXA SL7 MBT 3027
- AXA SL9 MBT 3027
- ABUS protecta 48KR-MBT3037
- ABUS protecta 4800KR-MBT3037
ABUS biedt gedupeerden een gratis extra slot aan. Meer informatie over deze actie via www.ringsloten.nl
AXA biedt 50 % korting bij aanschaf van een extra slot.
Voor meer informatie over Axa sloten: www.houddefiets.nl

5 Kabelsloten
De dikkere kabelsloten zien er indrukwekkend uit, maar dat is vaak maar schijn.Kabelslot Sommige, zoals de Stahlex- of Pex-kabels, zijn voorzien van een dikke plastic laag, terwijl van binnen meer touw dan ijzer- of staaldraad zit, en dat voel je als je ze optilt. Ook de sluiting is vaak kwetsbaar. Behalve de Abus Power Cable (€ 58,06) zijn deze sloten makkelijk open te knippen, zeker de wat dunnere exemplaren. Als een dief de tijd heeft, doet hij het desnoods draadje voor draadje met een klein tangetje. Opvallend is dat in de ART-lijst slechts vier kabelsloten staan die het keurmerk gekregen hebben.

6 Spiraalkabelsloten
Spiraalkabelslot Het spiraalkabelslot is samen met het pantserkabelslot en de gewone kettingen met hangslot het makkelijkst open te krijgen door dieven. Gezamenlijk staan ze dan ook op de laatste plaats. De techniek om het spiraalkabelslot te openen is eenvoudig: openknippen. Dit lukt zelfs zonder (grote) betonschaar. Eigenlijk zijn alle sloten van dit soort vrij makkelijk open te knippen, of het nou gaat om een duurdere Axa- of Abus-kabel of een merkloos dunnetje. Zeker fietsen die alleen met een spiraalkabel op slot staan, laat een dief niet gauw staan. Laat het argument dat het slot makkelijk mee te nemen is je dus niet overhalen er een te kopen.

7 Ketting met hangslot
Ketting met hangslot Tenzij je een waanzinnig sterke ketting hebt van gehard staal (zie 1) en een zeer goed hangslot, is deze combinatie af te raden. De 'gewone' kettingen zijn een geliefd doelwit van dieven met betonscharen, die de ketting met één knip open maken. De oude test met de ijzerzaag (in gehard staal kun je geen sneetje maken), werkt helaas niet altijd. Sommige kettingen hebben een laagje gehard staal aan de buitenkant maar zijn van binnen evengoed poreus. Opengebroken hangsloten hebben we evenals doorgeknipte kettingschakels veel gevonden.

8 Pantserkabelsloten
Pantserkabelslot Pantserkabelsloten zijn de sloten die, samen met de Axa ringsloten, het meest verkocht worden vanwege de schappelijke prijs. Het is echter ook het slot dat alle dieven aanwezen als waardeloos en dat we veruit het meest geforceerd gevonden hebben. Merken die het meest opengebroken worden zijn Buffo, Starry, Stahlex en Halfords Supersafe. Maar ook de pantserkabel van Abus ontspringt de dans niet. Wat maakt dat dit soort sloten, en zeker de wat goedkopere, zo slecht zijn, is dat een dief er zelfs geen gereedschap voor op zak hoeft te hebben. Het slot is met blote handen te forceren, of anders wel met een rondslingerende standaard of steen.

Dieven adviseren
Van de tien dieven die de Vogelvrije Fietser in mei en juni 2001 sprak, waren er vier bereid om tot in detail te vertellen welke sloten het beste zijn. Daarnaast verzamelden we meer dan honderd opengebroken sloten bij het Centraal Station in Utrecht, die achterblijven als een fiets gejat is. We hebben geteld welke sloten oververtegenwoordigd waren, gekeken hoe ze opengebroken waren, en op die manier de verhalen van de dieven geverifieerd.
De Stichting ART kwam onlangs met een nieuw keurmerk van sloten. Ons oordeel wijkt enigszins af van dit keurmerk omdat we de meest gebruikte en betaalbare sloten geselecteerd hebben. Bovendien hebben we vooral naar de dieven zelf geluisterd. Dieven hebben ook zo hun voorkeuren. Hun kraakmethoden wijken soms af van de testmethoden van TNO (gedaan in opdracht van de Stichting ART). Ze gebruiken ook ander gereedschap (stenen, omgebouwde etensvorken en fietssturen). Aan een discusslot beginnen de meeste dieven bijvoorbeeld gewoon niet, ook al lijkt die bij een TNO-test wel te kraken.