TestKees op dievenpad

Update dievensleutel: kraakt elk fietsslot

poolse sleutel ringslot

Is de power key of fietsdievensleutel nog steeds zo gevaarlijk? Slimme jongens, zei Axa, fabrikant van de meest verkochte ringsloten, maar wij passen de sloten aan. Probleem over? TestKees ging het dievenpad op.

De zogenaamde power keys (eerder ook wel bekend als poolse sleutel), doken indertijd als eerste in Zwolle op. Het werkt als volgt: de dieven slaan het gereedschap in het slot en draaien met een hefboom de sleutel om.
Bij AXA in Veenendaal – onbetwist marktleider op het gebied van ringsloten – zijn ze wat vindingrijkheid van dieven betreft heel wat gewend, maar hier stonden ze toch even verbaasd van te kijken. ‘Wij hebben die power keys meteen besteld’, zegt Jeroen Stel van AXA Bike Security. ‘Want wij willen natuurlijk snappen wat er gebeurt. En ik moet zeggen: we waren echt onder de indruk. Het is geen kwajongenswerk. Om zulk gereedschap te kunnen produceren, moet je verstand van zaken hebben. Zo’n sleutel werkt alleen als het staal hard en taai tegelijk is.’
Hard om de sleutel erin te kunnen slaan. En taai om niet af te breken wanneer je het slot opendraait. In 2019 kostte de power key 45 euro. Maar de inflatie heeft hard toegeslagen. De sleutel die Kees in 2023 op de kop tikte, kostte hem 120 euro.

TestKees Fietsersbond 1

De verkoop van power keys is legaal

Productie en verkoop van deze dievensleutel is niet te verbieden. Wel zou het volgens Axa verboden zijn om Axa en het type slot te noemen bij de verkoop van de sleutel.

Het dievenpad op?

Kees Bakker is niet de straat opgegaan met een power key om sloten open te breken: ‘Neuh, het slot is namelijk daarna kapot. Ik heb een paar sloten gekocht om ze te testen. Het bleek een fluitje van een cent. Je zet de dievensleutel erin, draait hem rond met een steeksleutel of baco en dan is het zo gebeurd. Ook de eventuele aan het slot verbonden kabel zit direct los.’

poolsesleutel

AXA-ringsloten en de fietsdievensleutel

Bij ringslotenfabrikant AXA in Veenendaal dwong de fietsdievensleutel respect af. Lees meer

Is er een alternatief?

Mogelijk is een elektronisch slot de oplossing. Alleen zijn er nog geen betaalbare sloten die een ART-keurmerk hebben. Elektronische sleutels zijn bovendien schreeuwend duur. Denk aan 100 á 150 euro. Voor een slot waarvan de werking nog niet onomstotelijk vaststaat is dat veel. Het slot dat Kees al eens heeft getest bleek bovendien heel ingewikkeld om in te schakelen en uit te schakelen: ‘Maar op termijn zou dat wel de oplossing kunnen zijn. Ov-fietsen werken al met elektronische sloten. Zal ook wat kosten, maar het scheelt ze wel veel werk aan inchecken ed. Voor een dure elektrische fiets zal het op termijn eerder uit kunnen, maar dan moeten verzekeraars wel overtuigd zijn dat zo’n slot echt werkt.’

Samen maken we fietsendieven werkloos

Steun de Fietsersbond en zet fietsendieven buitenspel!

Steun ons

Wat kun je tegen de power key doen?

‘Een minder gangbaar ringslot kopen. De kans dat een dief met twintig verschillende power keys rondloopt voor alle merken ringsloten is niet zo groot. En natuurlijk je fiets met twee sloten vastmaken. Het slechte nieuws is wel dat er ook een power key is om het populaire Ivens kettingslot mee los te maken. Ik heb nog geen verhalen gehoord dat mensen slachtoffer zijn geworden van een dief met power keys voor beide sloten, maar het kan dus wel.’

Zelfs het allernieuwste slot?

Het laatste nieuws was dat de nieuwe versies van de Axa Defender wel bestand zouden zijn tegen de power key. Om zeker te weten dat Kees zijn power key niet heeft losgelaten op een verouderd slot, is hij bij de fabrikant op bezoek geweest. Moeiteloos heeft hij op kantoor nog drie nieuwe modellen in een oogwenk onklaar gemaakt.

Kees Bakker aan het werk Bron: www.youtube.com

De test van Kees Bakker

  1. Op basis van een tip dat de sleutels gewoon te koop zijn heb ik een power keybesteld voor de AXA Defender.
  2. Die heb ik op een aantal sloten die ik had liggen uitgeprobeerd. Dat lukte makkelijk.
  3. Daarna heb ik AXA, de politie en Stichting ART mijn bevindingen voorgelegd.
    De reactie van de politie was dat ze niets aan de verkoop kunnen doen, dat ze in de praktijk wel dieven betrappen en dat ze dan één exemplaar van één specifiek slot hebben. Ze hebben nog geen dieven getroffen met een hele set. Ze kunnen wel optreden op basis van bezit van een inbrekersgereedschap. De power key valt daar ook onder.
  4. De Stichting ART test sinds 2020 of sloten heel blijven bij gebruik van een power key. Dus de nieuwste sloten zouden niet te kraken moeten zijn.
  5. Bij AXA heb ik een aantal sloten uit het magazijn getest. Die waren makkelijk te kraken. Het verhaal van Axa was dat ze het slot constant aanpassen. Maar dat ze niet goed wisten of de sloten uit het magazijn de meest recente waren.
  6. Ik heb van AXA-Defender sloten gekregen die van het nieuwste type waren. Bij de eerste die ik testte brak de power key af. Dat kan komen doordat de kwaliteit van de sloten verbeterd is, maar het kan ook komen doordat ik een onhandige beweging heb gemaakt.
  7. Pogingen om een nieuwe power key te kopen draaiden op niets uit. Ik bestelde ze online, maar heb ze nooit geleverd gekregen. 

Oproep

‘Toevallig’ een power key voor de Axa Defender in huis? Help Kees bij zijn testen. Je kunt hem mailen op [email protected]
Schrale troost: zo makkelijk kom je nog niet aan een power key.

Post2 Staat-E-Lekker_socials_posts_04

Samen maken we fietsdieven werkloos

SAFE noemt de stijging van het aantal gestolen e-bikes schrikbarend en deelt preventietips Lees meer

Categorieën