Fietsvakantie

Met de fiets op vakantie kan op veel manieren. Alleen, samen of met kinderen. Er zijn ook diverse soorten fietsvakanties. Gewoon op de fiets stappen en wegrijden is natuurlijk een mogelijkheid, maar de fiets kan ook mee in de trein, de bus en het vliegtuig. Daarnaast bieden veel reisorganisaties georganiseerde fietsvakanties aan. Bekijk ook de paklijst met handige tips voor een geslaagde fietsvakantie. GPS of niet? Lees hier meer over GPS

Tip:
Op de website van vereniging De Wereldfietser vind je informatie van fietsreizigers over het reizen op de fiets onderverdeeld in fiets- en landeninformatie.
www.wereldfietser.nl

Fiets in de bus: 

De busjes van Soetens
Naar Santiago, Rome, Girona en Praag

Van half april tot half oktober rijden vijf busjes van Soetens naar Santiago, Praag, Rome en Girona. Kosten: 131 euro (enkele reis). Als het niet te ver om is, stopt het busje op een gewenst adres. Op een kaartje staan de gebieden waar je je fiets kunt laten brengen of halen. 

Fiets in busGoedkope Duitse bussen

Om de Deutsche Bahn te beschermen, waren buslijnen over langere afstand in Duitsland verboden. Maar de markt is geliberaliseerd. In korte tijd zijn er allerlei bedrijven opgekomen die scherp op prijs concurreren. MeinFernBus is naar eigen zeggen als marktleider uit de strijd gekomen. Van maart tot en met oktober mogen vijf fietsen mee per bus. Bij concurrent Eurolines is dat niet mogelijk. De opstapplaatsen zijn Amsterdam, Utrecht, Groningen en Arnhem. De prijzen zijn scherp. Voor 28 euro reis je van Amsterdam naar Parijs. Of voor 45 euro naar het Franse Straatsburg. Meer info: meinfernbus.de.

Fitál Fietsbussen
Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

Fitál verkoopt georganiseerde fietstochten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Omdat de bussen toch die kant op rijden, kun je ook als individuele fietser mee. Prijzen voor 2015 zijn nog niet bekend. Maar een enkeltje met fiets naar het Oostenrijkse Bregenz aan de Bodensee kostte vorig jaar zo’n 115 euro. Fitál merkt – net als de Treinreiswinkel – dat er steeds meer fietsers zijn die lange tochten naar bijvoorbeeld Rome willen maken. Maar niet iedereen heeft zin in zware fietstassen en zoektochten naar campings of hotels. Voor die mensen biedt Fitál georganiseerde fietsreizen naar Rome en Santiago de Compostella. 

Vliegtuig

De prijzen voor het meenemen van je fiets in het vliegtuig lopen uiteen van 25 tot 100 euro. Handige tips staan op vakantiefietser.nl en fietsvakantiewinkel.nl.

Fiets per pakketpost

Je kunt je fiets ook als een pakketje versturen. De omvang van een ingepakte fiets maakt het voor een particulier wel prijzig. DHL vraagt bijvoorbeeld 705,74 euro om een fiets naar het Zuid-Duitse Donaueschingen te sturen, waar de Donauroute begint.

Er zijn goedkopere bedrijven. Een online offerte op bijvoorbeeld boekuwzending.com kwam uit op 43,49 euro. Dan wordt het pakketje thuis afgehaald en twee dagen later afgeleverd op je vakantieadres. Bezorging op een Frans adres kost 78,20 euro. Als je je pakketje wilt verzekeren, ben je 45 euro extra kwijt. De terugreis is duurder. Vanuit Duitsland: 163,31 euro. Vanuit Frankrijk: 199,20 euro.