Meisje op de fiets

Afscheid van ‘fietskoningin’ Saskia Kluit

Het was de bedoeling om met een interessant afscheidscongres afscheid te nemen van Saskia Kluit. Helaas liet de huidige corona-epidemie dat niet toe. Daarom neemt de Fietsersbond virtueel afscheid van een vrouw die onze organisatie jarenlang met verve vertegenwoordigde.

Saskia Kluit fietst
Saskia Kluit in 2011 Beeld-auteur: Bas de Meijer

Onder leiding van Saskia Kluit heeft de Fietsersbond hard gewerkt aan een nieuwe toekomstvisie op het Nederlandse fietsen, de Fietsvisie 2040. Dat beschouwt Saskia zelf als haar belangrijkste wapenfeit. In deze visie introduceert de Fietsersbond het begrip ‘fietsgeluk’ als ultieme drijfveer. Volgens Saskia Kluit is dat geluk onbetaalbaar. “Toen mijn vader zijn e-bike kocht was hij al terminaal ziek, maar in de laatste maanden van zijn leven heeft hij er nog zo van genoten. Dat was echt puur geluk. Dat was heel mooi om te zien en heel inspirerend.”

Saskia haalde haar motivatie als directeur voor een groot deel uit haar directe omgeving en haar gezin. “Ik woon in een wijk waar kinderen niet altijd een fiets hebben en ook niet altijd kunnen fietsen. En dan zie je wat het betekent als je dat niet kan. Mijn oudste zoon leerde pas fietsen toen hij een jaar of vijf was, omdat er in het dorp waar wij toen woonden geen veilige straat was om fietsen te leren. Het is zo belangrijk dat je niet om je heen hoeft te kijken of je niet doodgereden wordt, maar dat je gewoon zonder zorgen je kind los kunt laten. Dat dat normaal is in Nederland is echt een grote verdienste van de Fietsersbond en zijn vrijwilligers.”

Op de digitale Ledenraad van 12 september nam Saskia Kluit afscheid van de vrijwilligers Bron: youtu.be

De vrijwilligers van de Fietsersbond hebben wel eens de neiging om erg bescheiden te zijn over wat zij doen. Volgens Saskia is dat onterecht. “Het is niet klein wat de Fietsersbond doet. Het is supergroot. Duizenden straten worden elk jaar verbeterd door het werk dat onze vrijwilligers verzetten. Daar mogen we echt trots op zijn.”

Hoe belangrijk het fietsactivisme voor Nederland is geweest blijkt volgens Saskia uit de reactie van buitenlandse fietsactivisten. “Een van de mooiste dingen die we hebben gedaan is dat we ervoor hebben gezorgd dat een flinke groep buitenlandse fietsactivisten dankzij onze leden toegang kreeg tot het wereldfietscongres Velo-city 2017 in Nijmegen. Door hun reactie merkte je eigenlijk dat wij in Nederland echt ontzettend veel hebben bereikt in 45 jaar. Zij staan nu waar wij toen stonden, en dat geeft hen hoop.”

In de komende maanden gaat Saskia het wat rustiger aan doen. Sinds 2019 zit zij voor GroenLinks in de Eerste Kamer. Wat de toekomst verder brengt weet zij ook nog niet. “Het milieu of mobiliteit in brede zin, dat zijn allebei dingen waar ik me graag mee bezig zou houden. Maar misschien wordt het wel iets heel anders.”

Saskia Kluit
Saskia Kluit – Directeur van de Fietsersbond Beeld-auteur: Fleur Wiersma

Anderen over Saskia

Fietsersbond-voorzitter Franc Weerwind: “Het mooie is hoe Saskia de fiets in een andere dimensie heeft geplaatst. De fiets die een bijdrage levert aan armoedebestrijding. De fiets die leidt tot schone lucht, toegang geeft tot werk, die zorgt voor duurzaam en gezond leven. Grote thema’s die zij op diverse plekken op tafel heeft gelegd in Den Haag. Het is echt bijzonder spijtig dat zij ons gaat verlaten.”

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW): “In de afgelopen elf jaar is er ontzettend veel gebeurd voor de positie van de fiets. Er is een Agenda Fiets, de Tour de Force. Er wordt nu door allerlei partijen bijna 500 miljoen euro geïnvesteerd in de fiets. Dat was nooit gebeurd zonder het niet aflatende enthousiasme van Saskia.”

Hugo van der Steenhoven (Saskia’s voorganger als directeur): “Haar ambitie lag bij het vertegenwoordigen van de Fietsersbond in de buitenwereld, en dat heeft ze op een ongelooflijk goede manier gedaan. Geen deur bleef gesloten voor de Fietsersbond en ze heeft op alle niveaus het netwerk verbeterd en de invloed van de Fietsersbond laten toenemen.”

 

Bron: youtu.be
Esther van Garderen op speed pedelec

Nieuwe directeur Esther van Garderen: ‘Ik heb zendingsdrang’

De nieuwe directeur van de Fietsersbond begint 1 oktober 2020. Lees meer