header-silhouet

Tochten in GPS

Waar vind je routes voor je GPS-apparaat?

Noordzeeroute per fietsKant en klare routes

Op internet vind je tal van betaalde en onbetaalde routes van liefhebbers en professioneel instanties om te downloaden en op je apparaat te zetten. Bijvoorbeeld de LF-routes (Landelijke Fietsroutes) van het landelijk Fietsplatform. Dat zijn routes die worden gecontroleerd door vrijwilligers en waarbij je dus niet voor verrassingen komt te staan.

De Fietsersbond Routeplanner heeft ook voorgeplande routes die door vrijwilligers zijn gecontroleerd. Je vindt ze door op ‘voorgeprogrammeerde routes’ te klikken en kunt vervolgens een selectie maken naar provincie, lengte, enzovoort.

voorgeplande routes

Er zijn nog veel meer sites waarop je routes kunt downloaden, laat je verrassen. Bijvoorbeeld op gpstrack.nl en gpstrails.nl Als je zelf al een idee hebt waar je wilt gaan fietsen en wat je ongeveer wilt zien, kun je ook zelf een route maken.

Zelf routes maken

Fietsersbond RouteplannerEr zijn verschillende sites waarop je zelf routes kunt maken. De beste fietsrouteplanner van Nederland is de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Dat zeggen wij als Fietsersbond niet alleen zelf. Ook een kenner als Joost Verbeek van GPSwijzer.nl, schrijver van het gelijknamige boek, vindt dat. En bij een test van fietsrouteplanners door de site wiewatwaarhoe kwam onze Fietsrouteplanner er ook het beste uit. Autovrij, natuurroute, makkelijk doorfietsen, dat kun je allemaal instellen met de Fietsersbond Routeplanner. Je kunt ook een traject langs knooppunten uitstippelen. Op de site wordt uitgelegd hoe je een route die je hebt uitgestippeld als GPX-bestand downloadt.

Andere planners zijn:
www.nederlandfietsland.nl/fietsrouteplanner

www.planjeroute.nl

www.anwb.nl/verkeer/routeplanner

planner.gps.nl/fietsroutenetwerk.html

Garmin BasecamplogoRoutes plannen met Basecamp

Basecamp is een computerprogramma van Garmin voor Windows en Mac. Je kan er een route helemaal mee samenstellen, niet alleen begin- en eindpunt en een paar via-punten (waypoints), maar meter voor meter als je dat zou willen. Ook kun je, als je tenminste een 3D-kaart hebt, in Basecamp bepalen hoe zwaar je een tocht door de bergen wilt maken qua hoogteverschillen. Je kunt routes ook delen met als extra bijvoorbeeld foto’s van bezienswaardigheden onderweg.

In vergelijking met routes maken in basecamp is een gpx-tocht maken met de Fietsrouteplanner een eitje. In de Fietsersbond Routeplanner hoef je alleen begin- en eindpunt te bepalen en kun je vervolgens allerlei varianten krijgen door bijvoorbeeld ‘natuurroute’ of ‘makkelijk doorfietsen’ te kiezen. Voordat je met Basecamp routes kunt maken, moet je wat meer studeren op het programma, maar dat geeft je ook weer mogelijkheden de route geheel naar je eigen hand te zetten. Hoe je dat doet kun je heel goed via filmpjes leren.

 

Garmin heeft zelf instructiefilmpjes voor zowel Windows als Mac. En Waypoint maakt ze ook:

Waypoint Basecampinstructiefilmpje