GPS wordt steeds meer toegepast. Het wordt gebruikt om vast te leggen waar (huur)auto’s en fietsen staan. Ook wordt het gebruikt bij het onderhoud van de riolering. Dwalende demente mensen worden ermee in de gaten gehouden. En in het verkeer is het voor veel mensen niet meer weg te denken (TomTom). En er zijn ook steeds meer mensen die het gebruiken als navigatiemiddel als ze gaan wandelen of fietsen. Het zit op mobiele telefoons, zodat je bijvoorbeeld kan zien op welke plek je een bepaalde foto hebt genomen.
Kaart
Op een kaal GPS-apparaat kan je nog niet veel aflezen. Dan heb je alleen de coördinaten, maar zie je geen wegen en steden. Je moet daarom ook een kaart op het apparaat (laten) zetten. Die kun je kopen van Garmin, de grootste producent van GPS-toestellen om mee te wandelen of fietsen, maar officiële kaarten van Garmin zijn vrij prijzig. Denk aan een bedrag van rond de 100 euro voor kaarten van de Benelux. Wil je verder de grens over, dan moet je voor andere continenten weer andere kaarten van rond de 100 euro aanschaffen.
Er zijn ook gratis ‘open source’ kaarten. Dat zijn kaarten die door gebruikers worden bijgehouden. Vergelijkbaar met informatieverzamelbank wikipedia die ook niet door een bedrijf wordt bijgehouden maar door mensen van over de hele wereld.
Kijk voor Nederland op openfietsmap.
Internationale fietskaarten vind je op opencyclemap.org
Nadeel is dat het iets meer uitzoekwerk vraagt, maar op internet zijn veel vragen en antwoorden daarover te vinden. Zie ook cursussen en boeken.
Zijn de gratis open source kaarten even goed als die van Garmin?
Zeker in Nederland kun je heel goed gebruik maken van open source maps omdat ze erg goed worden bijgehouden. Als je ergens in een ver land in de bergen gaat fietsen, wordt het een ander verhaal. Daar komen meestal te weinig mensen om het accuraat vast te leggen en in dat geval is een kaart van Garmin een veilige keuze.
Waarom moet ik een GPS-toestel kopen? Op mijn telefoon zit toch ook GPS?
Het grote voordeel van een GPS boven je smartphone is dat de batterij langer meegaat en dat hij waterdicht is. Voor kortere ritten is een smartphone prima. Gebruik bijvoorbeeld de app van de Fietsrouteplanner om je weg te vinden in een vreemde stad.
Ik red me prima met een kaart en met knooppuntenroutes. Wat is het extra van gps?
Het grote voordeel van een GPS-toestel gps is dat je willekeurig paadjes in kunt slaan zonder dat je dat paadje op de kaart terug hoeft te zoeken. Je komt heel makkelijk bij je bestemming, hoe erg je ook aan het dwalen bent geweest. Je hoeft bovendien niet te stoppen om te kijken of je nog goed gaat. Je kunt meer om je heen kijken.