De beste telefoonhouders

TestKees heeft 10 smartphonehouders getest

telefoonhouder SP Connect smartphonehouder test

Appen op de fiets is verboden. Maar je mag wel je telefoon op het stuur klikken voor navigatie. TestKees zocht voor je uit wat de beste telefoonhouder is.

Update mei 2020

Sinds de test uit 2019 heb ik nog 2 houders getest. De SKS Compit en een universele telefoonhouder. De SKS Compit is vergelijkbaar met de Quadlock en SP Connect. De universele houder is scherp geprijsd en duidelijk beter dan de andere universele houders die ik destijds getest heb. De SKS Compit lijkt robuuster vast te zitten dan de SP Connect en de Quadlock door de grote diameter van de bajonetsluiting. En bij de Compit kun je  een los accupack kopen waarmee je de telefoon draadloos kunt laden. erg handig met fietsvakantie.

De beste telefoonhouders: Quadlock en SP Connect
De overduidelijke winnaars zijn Quadlock en SP Connect. Bij deze merken kun je je telefoon letterlijk in een handomdraai op je stuur klikken. Beide houders hebben het kliksysteem netjes verwerkt in een mooi hoesje. De telefoon zit stevig en trillingsvrij vast op je stuur.
Prettig bij Quadlock en SP Connect is het hele scherm bruikbaar en bereikbaar blijft. Bij universele houders bedekken de klemmen of bandjes een deel van het scherm of onderdelen zoals USB-poort, of lichtsensor af.
Nog een voordeel van de winnaars: als je je telefoon eraf haalt, hou je een kleine en opvallende stuurhouder over. En je kunt bij Qualock en SP Connect allerlei andere houders kopen voor bijvoorbeeld gebruik in de auto of aan een selfiestick. Het hele pakket met passende hoesje en houder voor op het stuur is zowel bij Quadlock als SP Connect te koop vanaf  €59,-.
SP Connect en Quadlock zijn nagenoeg identiek. Voordeel van Quadlock is dat je die maar 45 graden hoeft te draaien. SP Connect moet je 90 graden draaien voor het plaatsen. Die ruimte moet er wel zijn op het stuur. De telefoon kun je bij de SP Connect met één hand van het stuur  klikken. Bij Quadlock heb je beide handen nodig omdat je een borgknop moet indrukken.
Je krijgt er ook een regenhoesje bij. Moderne toestellen zijn waterdicht dus dan is zo’n wat onhandige hoesje niet meer nodig.
Bij Quadlock en SP Connect worden alleen passende hoesjes geleverd voor de gangbare modellen. Heb je een afwijkend model dan kun je ook een losse plakstrip met kliksysteem op de achterkant van je telefoonhoesje plakken. Let dan wel op dat het hoesje voldoende stijf is en de telefoon goed vasthoudt. Een slap siliconen hoesje lijkt niet geschikt.

De universele telefoonhouders
Bij de andere geteste telefoonhouders heb je een grote universele losse houder op het stuur waar je je telefoon in moet klemmen. Die houders functioneerden duidelijk slechter. De telefoon is minder goed bruikbaar en afleesbaar, plaatsen van de telefoon gaat minder snel en de telefoon zit minder goed vast. Van de universele houders voldeed de Celly het best.

De geteste telefoonhouders

SKS Compit houder + passende hoesje

€ 40

Best getest

SKS Compit

Fietsersbond oordeel:

De telefoonhouder met het Compit-systeem bestaat uit een stuurhouder die met een bajonetsluiting op het stuur worden vastgemaakt en een speciaal telefoonhoesje. De hoesjes zijn er voor de gangbare telefoons. Is er geen hoesje voor jouw telefoon, dan kun je een universele aanpassing met plakstrip kopen. Zoek dan op ‘universal cover compit’. Je telefoon klik je vast door hem in de houder te plaatsen en te draaien. Bij de Compit kun je een accupack kopen van 18,5 Wh om je telefoon op te laden. Als je toestel ervoor geschikt is, kun je met dit accupack je toestel draadloos opladen.

Voordeel van het accupack is dat je ook daar je laadsnoertje op aan kunt sluiten (bv van het Bosch display of omvormer van je naafdynamo). Zo’n accupack met draadloos laden erg handig op de camping of trein omdat je telefoon goed bruikbaar blijft en je niet steeds moet opletten dat je laadsnoertje los gaat.

SP Connect Bike Bundle met passend Samsung hoesje

€ 59

telefoonhouder SP Connect smartphonehouder test

Fietsersbond oordeel:

Het systeem van SP Connect bestaat uit een hoesje met geïntegreerd kliksysteem en een houder die je op het stuur plaatst. Vastklikken doe je door het hoesje met telefoon op de houder te plaatsen en dan 90 graden te draaien. Losklikken door weer 90 graden te draaien. Dat kan gewoon met 1 hand!

Het hoesje laat je altijd om je telefoon. Het is een goed en stijlvol hoesje waarbij alle functies goed bruikbaar blijven. Met hoesje werd mijn Samsung S7 maar 4,5 mm dikker.

SP Connect levert allerlei houders. Bedenk goed waar je de telefoon wilt plaatsen en zoek daar dan een houder bij. De houder die standaard geleverd met de Bikebundel schroef je vast met kunststofbandje . Voor een echt robuuste bevestiging kun je betere een metalen houder kiezen die je met een schroef klemt.

 

 

Qaud lock Bikekit met passend Samsung hoesje

€ 59

Met passend Iphone hoesje kost de Bikekit 69 euro

quad_lock

Fietsersbond oordeel:

Het systeem van Quadlock bestaat uit een hoesje met geïntegreerd kliksysteem en een houder die je op het stuur plaatst. Vastklikken doe je door het hoesje met telefoon op de houder te plaatsen en dan 45 graden te draaien. Losklikken door een borgknop in te drukken en dan het hoesje weer 45 graden te draaien. Je hebt dus 2 handen nodig voor het loshalen.

Het hoesje laat je altijd om je telefoon. Het is een goed stijlvol hoesje waarbij alle functies goed bruikbaar blijven. Met hoesje werd mijn Samsung S7 maar 4,5mm dikker.

Quadlock levert allerlei houders. Bedenk goed waar je de telefoon wilt plaatsen en zoek daar dan een houder bij. De houder die standaard geleverd met de Bikebundel zet je vast met 2 tieraps of 2 rubber elastiekjes. Handig om de houder snel te plaatsen, maar voor een echt robuuste bevestiging kun je betere een metalen houder kiezen die je met een schroef klemt.

 

 

Universele telefoonhouder

€ 13

Beste koop

telefoonhouder_hallvecirkel-mettelefoonKLEIN

Fietsersbond oordeel:

Bij deze houder klem je de telefoon heel eenvoudig in een kunststof veer die de vorm van een halve cirkel heeft. Alle knoppen blijven bruikbaar en goed te bedienen. Op de klinkers van de Utrechtse binnenstad bleef de telefoon goed zitten en trilde amper. Ik kon de navigatiekaart prima lezen. Je kunt de telefoon er met één hand afnemen. Verder is de houder 360 graden draaibaar zodat je hem dus overal op je stuur in elke stand zetten.

Celly Universal Bike Holder

€ 17

smartphonehouder celly telefoonhouder test

Fietsersbond oordeel:

Busch & Muller Universal-Cockpit-Adapter

€ 23

Busch & Muller telefoonhouder

Fietsersbond oordeel:

De Houder van Busch& Muller bestaat uit een plateau met 2 klemmen aan de zijkant en 2 uitklapbare pootjes aan de onderkant.

Plaatsen van de telefoon gaat redelijk eenvoudig. En alle functies bleven bij mijn Samsung7 bruikbaar. Maar omdat het draaipunt van de houder niet in het midden van de telefoon zit, heeft die de neiging om te kantelen. En ik vraag me af of de telefoon onder alle omstandigheden blijft zitten. Zeker als de houder door een hobbel naar voren draait en de telefoon er dan aan de bovenkant uit kan schuiven.

Contec Spider

€ 15

telefoonhouder contec

Fietsersbond oordeel:

De Contec Spider werkt het zelfde als de Celly. Maar de Telefon trilt duidelijk meer in de houder omdat die veel ieler is uitgevoerd.

Topeak RideCase

€ 38

Topeak3

Fietsersbond oordeel:

De Topeak Ridecase heeft dezelfde manier van bevestigen als de Celly. Maar de houder is veel complexer. En die heeft ook nog de neiging om naar voren te draaien tijdens het fietsen. Gezien de prijs geen aanrader dus.

Cordo Pokkie Telefoonhouder Universeel

€ 15

cordo pokkie telefoonhouder

Fietsersbond oordeel:

De Cordo Pokkie klemt de telefoon op de hoekpunten in de houder. Dat doe je door de telefoon op de houder te leggen en dan met een draaiknop op de achterkant de vier hoekpunten naar de telefoon te draaien. Vervolgens borg je die draaiknop. Vastmaken gaat redelijk. Losmaken is erg lastig omdat de draaiknop blijft hangen ook als de borgknop is los gedraaid. De telefoon blijft goed bruikbaar. Maar de houder draait makkelijk op het stuur. Je hoesje mag niet te dik zijn omdat de telefoon dan niet meer in de hoekpunten past.

Lunivo Smartphonehouder Universeel

€ 20

lunivo telefoonhouder smartphonehouder

Fietsersbond oordeel:

De Lunivo klemt de telefoon op de hoekpunten in de houder. Dat doe je door de telefoon op de houder te leggen en dan met een draaiknop op de achterkant de vier hoekpunten naar de telefoon te draaien. Vervolgens borg je die draaiknop. Vastmaken gaat redelijk. Losmaken is erg lastig omdat de draaiknop blijft hangen ook als de borgknop is los gedraaid. De telefoon blijft goed bruikbaar. Maar de houder draait makkelijk op het stuur. Je hoesje mag niet te dik zijn omdat de telefoon dan niet meer in de hoekpunten.

SKS Smartboy

€ 20

sks telefoonhouder smartphonehouder test

Fietsersbond oordeel:

De SKS Smartboy is een waterdichte hoes die je met klittenband op de houder plaatst.

De telefoon is dan goed beschermd tegen water. Maar dat is dan ook het enige want de telefoon is nagenoeg onbruikbaar.

Mirage Telefoonhouder

€ 11

mirage telefoonhouder smartphonehouder test

Fietsersbond oordeel:

De Mirage is een waterdichte hoes die je met kliksysteem op de houder plaatst.

De telefoon is dan goed beschermd tegen water. Maar dat is dan ook het enige want de telefoon is daardoor nagenoeg onbruikbaar.