Test: stads- en toerfietsen 2017

union lite

TestKees heeft samen met acht testfietsers stads- en toerfietsen getest.

Wil je meer weten over de gebruikte onderdelen op de geteste fietsen? Lees hier meer over riemaandrijvingen, versnellingsnaven en schijfremmen.

Stadsfietsen 2017

Batavus Quip

€ 649

Versnelling: Shimano Nexus 3

Best getest

batavus quip

Fietsersbond oordeel:

Robuuste, fijn rijdende stadsfiets met opvallende vormgeving. De fiets heeft de Nexus 3 versnellingsnaaf. Daardoor rijdt die, zeker in de tweede directdrive versnelling lekker licht! Instap is niet erg laag. Eenvoudige koplamp op batterijen. Vrij zwaar.

De meeste testers waren goed te spreken over de lekkere rechte comfortabele zit in combinatie met het brede stuur en het stabiele rijgedrag.

Gazelle Esprit C7

€ 679

Versnelling: Shimano Nexus 7

Gazelle Esprit

Fietsersbond oordeel:

Fraai vormgegeven en opvallend goed rijdende stadsfiets. Goede verlichting met koplamp gevoed door naafdynamo en achterlicht (helaas gevoed door batterijen) mooi afgedekt door de bagagedrager. Vrij smal stuur voor zo’n stadsfiets, handig in de stalling! Vrij zwaar.

 

Union Lite

€ 749

Versnelling Shimano Nexus 3

union lite

Fietsersbond oordeel:

Zeer lichte fiets met eigentijdse vormgeving. Rijdt verrassend vlot. De fiets heeft de Nexus 3 versnellingsnaaf. Daardoor rijdt die, zeker in de tweede directdrive versnelling lekker licht! Heeft de onderhoudsvrije tandriem van Continental. Verlichting is net als bij VanMoof in het frame verwerkt, maar minder fraai afgewerkt dan VanMoof. Goede hydraulische velgremmen (Magura HS11). De testers miste de drager. Maar je kunt wel een voor en/of achterdrager er bij bestellen. Een broekbeschermer ontbreekt. Weliswaar wordt de riem niet vies van smeer, maar een wijde broek kan nog steeds tussen tandwiel en riem komen. Opvallend minpuntje is het gebruik van een ouderwetse zadelpenstrop.

BSP Urban Transport TS07

€ 799

Versnelling: Shimano Nexus 7

BSP Urban Transport TS07

Fietsersbond oordeel:

Robuuste stadsfiets, maar stijfheid had net wat beter gekund. En deze BSP-fiets rijdt ook niet zo snel door de Nexus 7 naaf. Eenvoudige koplamp op batterijen. Opvallend minpuntje is het gebruik van een ouderwetse zadelpenstrop.

Kalkhoff Durban7

€ 599

Versnelling: Shimano Nexus 7

Kalkhoff Durban7

Fietsersbond oordeel:

Lichte stadsfiets met sportieve fietshouding. Goede verlichting met achterlicht ook gevoed door dynamo. Snelheid door sportieve houding wordt weer tegengegaan door de zwaar lopende Nexus 7 naaf. Zijstandaard bij de achteras, daardoor blijft die beter staan met volle tassen dan met een zijstandaard in het midden. Laag gewicht, maar dat is wel zonder slot. Instap vrij hoog. Opvallend; de fiets heeft V-brakes. Die remmen zijn goed en licht maar wat lastig af te stellen.

Pegasus Salerno

€ 699

Versnellling: Shimano Nexus 7

Pegasus Salerno

Fietsersbond oordeel:

Luxe afgemonteerde fiets. Zeer goede verlichting met achterlicht ook op dynamo en krachtige koplamp. Maar door slecht verende zadelpen en wellicht ook slecht verende voorvork tegenvallend rijgedrag. En fiets ook niet zo snel door de Nexus 7 naaf. Zadel werd wat smal gevonden.

Bikkel Luminious

€ 699

Versnelling: Shimano Nexus 7

Bikkel Luminious

Fietsersbond oordeel:

In alles, een weinig opvallende fiets. Niet snel door de Nexus 7 naaf. De testers vonden het rijgedrag niet fijn zonder dat duidelijk was waar dat nu aan lag.

Toerfietsen 2017

Gazelle Chamonix Sportive 30

€ 1199

Versnelling: Shimano Deore LX 30

Best getest

Gazelle Chamonix

Fietsersbond oordeel:

Overduidelijk voor de testers de snelste en fijnste fiets uit de test! Bij zo’n gebruikerstest is goed merkbaar dat je met een derailleur lichter trapt, kleinere stapjes tussen de versnellingen hebt en gemakkelijker schakelt onder belasting. Mooie lage instap, en toch een voldoende stijf frame. Maar als je met veel bagage wilt fietsen kun je beter de herenuitvoering nemen. De fiets is voorzien van een kettingscherm. Bij veel sportieve fietsen met derailleur ontbreekt die. Maar zo’n scherm heeft niet alleen als voordeel dat je broek niet vies wordt, maar voorkomt ook dat opspattend vuil en regen van het voorwiel op de ketting komt. Opvallend detail; de zijstandaard valt mooi weg in het frame. De testers vonden het een opvallend goed geslaagde combinatie van sportief en comfortabel fietsen! Achterlicht helaas gevoed door batteijen.

Pegasus Premium SL Belt

€ 1149

Versnelling: Shimano Nexus 8

Pegasus Premium

Fietsersbond oordeel:

Zeer luxe afgemonteerde fiets en vering werkte goed. Duidelijk beter dan op de Pegasus Salerno. Heeft de onderhoudsvrije tandriem van Continental met goede broekbeschermer. Zeer goede verlichting waarbij het achterlicht ook gevoed wordt door de dynamo en goed is afgeschermd onder de drager.

Kalkhoff Endeavour Performance

€ 1099

Versnelling: Shimano Nexus 8

kalkhoff endeavour

Fietsersbond oordeel:

Lichte en luxe afgemonteerde fiets. Instap is wel hoog. Heeft de onderhoudsvrije tandriem van Continental met goede broekbeschermer. Stuur werd door sommige testers wat te recht en te breed gevonden. De fiets heeft duimschakelaars i.p.v. een standard draaischakelaar. Zou goed moeten werkte, maar sommige testers vonden het wat lastig bedienen door een niet optimale montage. Zeer goede verlichting waarbij het achterlicht ook gevoed wordt door de dynamo en goed is afgeschermd onder de drager.

Batavus Bryte 7,2

€ 999

Versnelling Shimano Nexus 8

Batavus Bryte

Fietsersbond oordeel:

Mooie stijlvolle fiets, maar vering functioneerde niet goed genoeg. De fiets kreeg van de testfietsers daardoor een laag oordeel voor rijgedrag.De fiets is voorzien van goede hydraulische velgremmen (Magura HS11). Verlichting valt wat tegen. Wel een naafdynamo, maar met een matige koplamp en het achterlicht wordt gevoed door batterijen.