bandenII.jpg

Hoe hard pomp ik mijn band op?

Hoe hard je een band moet oppompen hangt af van het type band. Hoe dunner de band is, hoe harder je hem eigenlijk moet oppompen. Een trend is om bredere ballonbanden  op stadsfietsen te monteren. Deze banden hoef je minder hard oppompen.

Voor de test hebben we banden geselecteerd van stads-, toer- of vakantiefietsen. We hebben gekozen voor de maat 37-622 waarbij 37 de breedte van de band aangeeft en 622 de wieldiameter. De maat 37-622 wordt standaard voor stadsfietsen gebruikt. Je kunt je afvragen of de breedte van 37 mm niet te smal is voor de meeste fietsers. Een band van 37 mm moet je namelijk oppompen tot minimaal 3,5 bar. Bredere banden kun je ook met een lagere spanning (2 bar) heel goed gebruiken. Omdat veel fietsers op veel te zachte banden rijden, zou een bredere band misschien een beter alternatief zijn. In de test van 2012 hebben we 4 ballonbanden getest.

fietsband oppompen

Wat kun je doen om je fiets aan de gang te houden?

Je fiets is belangrijk in deze tijden. Wat kun je doen om je fiets aan de gang te houden? Lees meer

Minimale en maximale druk van een fietsband

Op een fietsband staat aangegeven wat de minimale en maximale druk is van een band. De precieze waarde die je tussen deze uitersten kiest, hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur. Als je veel over tegels of klinkers fietst, kan een iets zachtere band comfortabeler zijn. Een lagere bandenspanning betekent meer comfort en grip. Met een hogere bandenspanning heeft een band een lagere rolweerstand, een hogere levensduur en minder kans op een stootlek. Omdat de bandenspanning sterk van invloed is op de eigenschappen van de band, loont het de moeite om een goede fietspomp met spanningsmeter aan te schaffen en regelmatig de bandenspanning te controleren.

fietsbanden

Hoe zit het nou met die bandenmaten?

Vroeger had ieder land eigen bandenmaten. Nu hebben we het ETRTO-systeem. Fietsenmakers… Lees meer

E-bike kopen ingewikkeld? Hoeft niet!

Vergeet de merknamen. Kijk naar de onderdelen die op de fiets zitten. Wat heb je nodig? En wat past bij jou? TestKees helpt je met kiezen met het Stappenplan E-bike kopen 2021.

Ja, stuur mij dat dat handige Stappenplan!