Direct naar inhoud

Stationsrondje Utrecht (20 km)

Deze route rondom het centrum van Utrecht voert je langs grachten en singels, monumentale panden en natuurlijk Amelisweerd, het zwaar bevochten stuk bos en landgoed. Utrechters proberen sinds jaar en dag te voorkomen dat stukken landgoed en prachtige oude bomen geofferd worden voor uitbreiding van de A27.

De bewoners van Utrecht schrikken zich altijd rot als hun stad weer eens op een lijstje van mooiste en leukste steden ter wereld komt. Het klopt dat Utrecht geweldig is met die grachten, terrassen en de Kromme Rijn, maar laten we het niet van de daken schreeuwen want dan worden we omver gelopen door de rolkoffertjes. Utrecht is de vierde grote stad van Nederland en de jongste. Door het Wilhelminapark fietsen hordes studenten van het station of vanuit hun kamers tussen de binnenstad en Utrecht Science Park (voorheen de Uithof) op en neer. Sinds 2020 rijdt er ook een tram tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park.

1. Station Utrecht

Ingesloten inhoud van YouTube overslaan
Bekijk op YouTube
Ingesloten inhoud van YouTube overgeslagen.
Bron: youtu.be

Het station is nog maar een jaar af en vooral de fietsenstalling is een feest. Doe jezelf een lol en fiets van boven naar beneden. Dat mag! Daarvoor moet je wel inchecken met je OV-chipkaart en onderweg je kaart laten scannen door een charmante stallingsmedewerker.

2. Leidsekade

De route voert je over de Leidsekade. Aan de overkant van het water ligt Molenerf De Ster met houtzaagmolen De Ster. Er lopen geiten en kippen rond en je kunt er feestjes vieren en taart en quiches eten. Verderop staat aan de linkerkant het monumentale pand De Munt, waar vroeger munten werden geslagen. Rechts liggen woonboten. Met mooi weer zwemmen mensen er graag. In de koude winters van vroeger was het een geliefde plek om te schaatsen.

3. Muntsluisbrug

Vanaf het terras van restaurant Buurten aan Kanaalweg 91 heb je een geweldig uitzicht op de Muntsluisbrug. 

4. Wilhelminapark

Een van de eerste stadsparken die erkend zijn als rijksmonument. Ook het rieten theehuis in het park uit 1925 is rijksmonument. In het park wordt zomers en ’s winters naar hartelust gesport en gepicknickt. Midden door het park loopt een druk fietspad waarover veel studenten naar hun universiteit en hogeschool rijden.

5. Amelisweerd

Cruciaal voor de bewoners van Utrecht. Gezinnen, hardlopers en kanoërs halen er het hele jaar hun hart op. Niet alleen aan de natuur, maar ook aan de horeca. Je hebt er de Stayokay Bunnik (de oudste jeugdherberg van Nederland), Theehuis Rhijnauwen (met speeltuin en pannenkoeken) en de Veldkeuken (biologisch brood en goddelijke taarten) op vrij korte afstand van elkaar. 

6. Kersengaard De Knapschinkel langs de Koningslaan

De kersengaard langs de Koningslaan verwent wandelaars over het Jaagpad langs de Kromme Rijn in het voorjaar met prachtige bloesems. In de zomer kun je de vruchten daarvan plukken. N.B. Wel goed uitkijken bij het oversteken van de provinciale weg.   

7. Afstaptip: De Moreelsebrug

Als je via de Oosterspoorbaan langs de singel (let op het kantoor van de Fietsersbond) weer richting de stalling fietst, kom je langs het toetje: de Moreelsebrug. Je komt op de brug met de lift of het gootje naast de trappen. Vandaar heb je een uniek uitzicht over de sporen, perrons en het stationsgebouw. 

Stationsrondje Utrecht in de Routeplanner

Dit is geen knooppuntenroute, maar een route die exclusief voor onze Routeplanner is gemaakt. Je vindt hem hier. 

Wat is een stationsrondje?

Een stationsrondje is een fietstocht van rond de 20 kilometer in een Nederlandse stad. Waarom een stationsrondje?

Stationsrondje Zwolle (18 km)

Op een stationsrondje in Zwolle kom je met de ov-fiets op onverwachte plekken

Lees meer

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!