Direct naar inhoud

Fietsen in de Utrechtse waarden

Afstand 49 km Locatie Utrecht

Tijdens een fietsrondje door De Utrechtse Waarden zitten je fietstassen zo vol met kersen, roggemeel van de molen, misschien zelfs een gouden ring. Picknicken kan bij het water.

Tekst en foto’s: Jessica de Korte.

Petite amour, Kordia en Tamara zijn zomaar wat namen van de 21 kersensoorten die in de Kersenboomgaard in Hekendorp groeien en op de Bourgondische route valt nog wel meer te eten: fruit, kaas, verse eieren en brood. Aan fraaie picknickplekken is evenmin gebrek, want je volgt bijna altijd het water. Langs de slingerende Lange Linschoten, de Hollandsche IJssel met zijn vele bootjes en de Vlist.

Vrouw stopt bij een marktkraampje kersen in een zakje.
Kersenboomgaard in Hekendorp: volop keuze. Op de boomgaard groeien 21 soorten kersen, die allemaal op een ander moment rijp zijn. ‘Tijdens het zes weken lang durende kersenseizoen komen er mensen van heinde en ver. De eigenaars zitten hier al bijna veertig jaar, zij hebben het weer van hun familie overgenomen.’

Gele buiken van het hennepsap

De route begint in Oudewater, bekend van de heksenwaag. Als je een rondje maakt of neerstrijkt op een van de vele terrasjes zie je overal popperige trapgevels. Het stadje was vroeger rijk. Komt doordat de bewoners hier vroeger (hennep)touw maakten voor de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie. Ze dragen nog steeds een bijnaam uit die tijd: geelbuiken. Hun schorten zaten vol gele vlekken van het hennepsap.

Rondom het stadje fiets je door een Oudhollands landschap, de IJssel met polders, knotwilgen en rietdaken. Canadese ganzen vliegen over, een zwanenfamilie zwemt in een lange sliert voorbij.

Juweliers in de Zilverstad

De IJssel gaat over in de meanderende Vlist met zijn knotwilgen en boerderijen en die komt uiteindelijk in Schoonhoven uit. De Zilverstad. Je hebt dan al zo’n tien kilometer door de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard gefietst, maar zult straks weer bijna onopvallend De Utrechtse Waarden binnenrijden. Langs de gracht met zijn chique panden prijzen juweliers hun ringen, armbanden en colliers aan. Van klassiek tot modern.

Jongen kijkt vrolijk in de camera terwijl hij aan een tafel zit met allerlei gereedschap en materialen.
Goudsmid Maxim Beusen in zijn atelier: ‘Iedereen heeft zijn eigen stijl. Ik houd van kleuren en edelstenen. En naast galerie Meesters van de Zilverstad in de Veerpoort ben ik de enige goudsmid.’

Maxim Beusen (22) is een nieuwkomer in Schoonhoven. Zijn atelier zit in een schattig huisje aan de Veerstraat. ‘De juweliers houden elkaar hier levend,’ zegt de jongeman – piercing door de lip, uitbundige ringen om zijn vingers. ‘Iedereen heeft zijn eigen stijl. Ik houd van kleuren en edelstenen. En naast galerie Meesters van de Zilverstad in de Veerpoort ben ik de enige goudsmid.’

De ex-Brabander blijft zeker nog wel even hangen in de stad waar hij aan de Vakschool studeert. maximbeusen.nl

Meisje loopt met twee geiten langs grote houten katrollen.
Tussen de geitjes. Foto: Jessica de Korte.

Roggemeel van de molen

Terugfietsend langs het water snap je waarom Maxim verliefd is geworden op dit gebied. Terwijl de Lopikerwetering, Achterkade en Korenmolenvliet in elkaar overgaan, zie ik een klein koolwitje op grote kattenstaarten – zó uitbundig paars. Verderop twee paarden die naar hun spiegelbeeld in het water kijken. Een haan die naar de kant dwarrelt om wat te drinken.
Voor je het weet ben je alweer in Oudewater, waar de route gelukkig nog een extra lus maakt. Vooral rivier Lange Linschoten met haar lintbebouwing is prachtig om langs te fietsen. Maar ook Montfoort is een aanrader. Al is het maar om bij Molen de Valk een pak roggemeel of cakemix op te pikken en iets meer te leren over het molenaarsbestaan.

Man in overall poseert in zijn molen voor de camera.
Molenaar Paul Groen in Molen de Valk was 10 jaar toen hij voor het eerst in een molen hielp. Nu woont hij ernaast. Met zijn familie. ‘Ik ben nog steeds blij als ik de molen aan de gang mag zetten.’

‘Toen ik die wieken en enorme tandwielen zag draaien, was ik direct verkocht,’ verklaart molenaar Paul Groen (48) de liefde voor zijn ambacht. ‘Zo’n compleet houten machine. Je bent altijd met natuurkrachten bezig, probeert het maximale aan energie uit de zeilen te krijgen.’ Paul hielp bij het in ere herstellen van Molen de Valk, sindsdien kunnen bezoekers op zaterdag een kijkje nemen. Als fietser bof je maar. Door al die bevlogen bewoners kun je met gemak twintig rondjes door De Utrechtse Waarden maken en nog steeds nieuwe dingen ontdekken.

Vijf themaroutes

Kaartje met knooppunten
De route in Knooppunten

Op de nieuwe fietsroutekaart van De Utrechtse Waarden staan vijf themaroutes, van 30 tot 68 kilometer. De GPS-tracks en routebeschrijvingen zijn te downloaden via de website www.struinenenvorsen.nl. De Bourgondische Route telt 49 kilometer en loopt linksom (tegen de klok in). Sommige straten zijn eenrichtingsverkeer, daarom kun je de route beter niet in omgekeerde richting doen.

Bourgondisch

Op zondag zijn veel bourgondische plekken dicht. De Kersenboomgaard in Hekendorp is wel iedere dag open, meestal van eind juni tot begin augustus, zie www.groenehartfruit-smorenburg.nl.

Openingstijden:

Molen de Valk, Molenstraat 27, Montfoort: zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (www.molendevalk.nl).

Maxim, Veerstraat 1, Schoonhoven: vrijdag van 9.00 tot 21.30 uur en zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur (www.maximbeusen.com).

Kaasboerderij van Eijk, Oost-Vlisterdijk 4, Vlist: dinsdag van 9.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag van van 9.00 tot 16.00 uur.(www.kaasboerderijvaneijk.nl)

Tip: De vrolijke Theetuin De Kwakel ligt in een fruitboomgaard. Open van 1 april tot 1 oktober, van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Noord Linschoterzandweg 53, Snelrewaard(www.theetuindekwakel.nl)

Directe link van de Bourgondische Route (met kaartje)

Vrouw in zomerse kleding met petje op zit op een picknickbank.
Schrijfster Jessica de Korte rust uit bij Lopik
  • Ontvang het Fietsrouteboekje 2024

    Vraag gratis het digitale routeboekje aan, met 12 prachtige en vooral veilige fietsroutes in Nederland.

Deel deze pagina

Een lijst met fietsroutes

  • In Amsterdam Noord kom je in een gevarieerde tocht van 20 kilometer door arbeiderswijken en langs kunstplekken.

    Afstand 20 km Locatie Noord-Holland
  • Lekker gevarieerde route: duinen, deftige straten en studenten.

    Afstand 44 km Locatie Zuid-Holland
  • De Brabantse Leerroute voert je langs de hoogtepunten van de Brabantse schoenenindustrie. Tip: volg de aangepaste route van Jessica de Korte.

    Afstand 28 km Locatie Noord-Brabant