Stationsrondje Zutphen
Het Gelderse Zutphen ligt aan de oever van de IJssel en staat bekend om zijn vele torens. Het is een Hanzestad. Dit stationsrondje voert je langs Middeleeuwse poorten, zowel historische als hippe, industriële cafés, bossen, weilanden en natuurlijk het rustgevende water van de Berkel, IJssel en het Twentekanaal.
Tekst en foto’s: Imke van de Venne.
Startpunt: Zutphen heeft een pittoresk stationnetje, midden in het centrum. Ik steek de weg bij het station over en al na enkele meters fietsen word ik verrast door een oude kerk, waar met ingetogen zwarte letters Bibliotheek op staat. De Broederenkerk is rond 1306 gebouwd en een van de weinig goed bewaarde kloosterkerken in Nederland. Binnen is het ruim en licht.
Stadse stilte langs de IJssel
Zutphen heeft haar pracht en praal te danken aan haar ligging langs de IJssel, waardoor zij met name in de Hanzetijd, hoogtepunt vijftiende eeuw, net als steden als Kampen, Zwolle en Hasselt, rijk van de handel werd. Zutphen exporteerde haring, bier en boter, om wijn mee terug te nemen. Langs het water staan bankjes waar je voorbijgaande schepen kan aanschouwen. Mijn tip is om een stukje door te fietsen naar de Oude Bornhof. Een intieme binnentuin waar het Genietcafé zit. Dit sfeervolle café met prachtig terras vind je achter een oude poort aan de Zaadmarkt uit 1723, waar twee beelden van een oude man en oude vrouw met wandelstok staan. Na een overheerlijke chai latte en homemade corrotcake verlaat ik de binnentuin via de andere kant.
Het snoepje
Tip: Houd jij van snoepjes? Loop dan vanaf het Genietcafé even nog naar Museumwinkel Het Snoepje. De winkel heeft een bezienswaardig interieur met potten vol oud-Hollands snoep, maar ook buitenlandse lekkernijen die bij kleine familiebedrijven worden geproduceerd. Overigens zou ik zeker aanraden even door het mooie centrum te wandelen, waar fietsen tijdens de openingstijden van de winkels niet mag. Daar kun je de Drogenaptoren bezoeken, genoemd naar straatmuzikant Tonis Drogenap, het Oude Stadhuis of de Walburgiskerk.
Hij is ontworpen door architect Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum en Centraal station in Amsterdam ontwierp. Via deze poort verlaat ik de stad richting buitengebied en de rust en het water van het autoluwe Oostveensepad.
Middeleeuwen
Fietsend door de binnenstad waan ik mij in de Middeleeuwen. In het smalle straatje Armenhage vind je historische muurhuizen en verdedigingstorens. Aan het einde van de straat, fiets je bijna tegen de Berkelpoort op. Een waterpoort zoals je die niet vaak aantreft.
Water en bossen
Het genieten van natuurschoon en stilte begint zodra je bij Eefde via de sluis het Twentekanaal over fietst. Langs het water varen de schepen je tegemoet. Rustige, brede paden met een weidse uitzicht. Na drie kilometer sla ik linksaf een bospad in. Voor de entree staat een bordje bij de poort: ‘Welkom op Oud Berkenroede.’ Goed begaanbare bospaden zijn opengesteld voor wandelaars en fietsers. Ik passeer een onbewaakte smalle spoorwegovergang en fiets verder door de bossen. Voordat we links de Reeverdijk inslaan staat een eenzaam bankje te wachten op gasten. Met uitzicht op een meertje en een kleine oude boerderij. Als je bidon nu al leeg is, kun je deze vullen op het pleintje in Eefde bij het Watertappunt. Om daarna achter sporthal de Stuw over een klein slingerend paadje met zonnebloemen te fietsen en aan de terugweg richting de stad te beginnen.
Tip: op de Reeverdijk vind je aan de rechterzijde een toegang voor de Gorsselse Heide. In augustus extra de moeite waard als deze in bloei staat.
Industrieel erfgoed en hippe horeca
Via de Deventerweg rijden we weer de mooie binnenstad van Zutphen in. Na de oude vierkante Kruittoren sla je rechtsaf fietstunnel in met kleurige verlichting die is ontworpen door lichtkunstenaar Herman Kuijer en wereldwijd in reclames te zien is.
De weg brengt je langs de oude ‘Zutphensche Broodfabriek’. Tegenwoordig is hier het Driekant Broodcafé te vinden. De geur van Ambachtelijk gebakken brood komt je tegemoet. Natuurlijk stop ik hier graag voor een knapperig vers brood, maar de huisgemaakte Smoothies zijn ook zeker aan te raden.
Als je zo tegen de middag langs het Koelhuis komt, moet je beslist een stop maken. De naam zegt het al, hier werd vroeger de boter bewaard die in de naastgelegen fabriek geproduceerd werd. Hoge plafonds en staal zijn de basis van het strakke interieur met warme sfeerverlichting. Borrelplanken en huisgemaakte soepen op het menu. Check eens de agenda of er een mooie muziekvoorstelling is die dag. Dan kan je nog even genieten van alle wereldmuziek die hier te horen is.
Bewonerstip
Nog niet genoeg van Zutphen? Maak een tochtje op een fluisterboot en ontdek de stad vanaf het water. Deze boten varen van 1 april t/m 31 oktober. Meer dan 40 vrijwilligers delen met enthousiasme de weetjes en geschiedenis over hun stad. Je doet diverse historische monumenten aan met ieder een eigen verhaal. Volgens de insiders, absoluut de moeite waard.
Exclusief in de Routeplanner
In onze Routeplanner staat Stationsrondje Zutphen onder ‘Voorgeplande Routes’. Je kunt hem ook zo downloaden als GPX-bestand en in je Garmin zetten.
Deel deze pagina
Een lijst met fietsroutes
-
De Brabantse Leerroute voert je langs de hoogtepunten van de Brabantse schoenenindustrie. Tip: volg de aangepaste route van Jessica de Korte.
Afstand 28 km Locatie Noord-Brabant -
Op dit relaxte rondje kom je door oude bossen en charmante dorpjes en fiets je langs een Oerdrents hunebed naar de gevangenis in Veenhuizen.
Afstand 25 km Locatie Drenthe -
Een fietstocht langs woeste plekken in Noord-Amsterdam waar ze lekkere biertjes brouwen.
Afstand 13.5 km Locatie Noord-Holland