Verboden fietsen te parkeren

Supermarkten checklist

Laurent Theunissen ontwikkelde een methode om supermarkten te beoordelen op hun fietsvriendelijkheid: hoe zijn de stallingen? Ook te gebruiken in je eigen stad of dorp bij je eigen supermarkt!

1. Logistiek

Kun je makkelijk vanaf de openbare weg bij de fietsparkeerplekken komen (of kom je allerlei obstakels tegen)? Staan de winkelwagens vlak bij de fietsenrekken en kun je ook veel boodschappen handig op je fiets krijgen?

Overvolle fietsenrekken
Overvolle fietsenrekken

2. Parkeersysteem

Heeft de supermarkt genoeg praktisch bruikbare rekken voor fietsen?

3. Sociale ruimte

Is er bij de fietsenrekken plek om even een praatje te maken, of sta je dan direct in de weg? Is het een prettige verblijfsplek? Staan de fietsen in het zicht?

4. Netheid en aantrekkelijkheid

Is er positieve aandacht besteed aan de fysieke omgeving (of moet je parkeren bij een blinde muur aan de achterkant waar opgewaaide kranten in een hoek liggen)? Bij een aantrekkelijke fietsomgeving zijn de rekken natuurlijk netjes en verzorgd.

Uitrit waar fietsers moeten over de stoep of de autoweg op
Tja, hoe kom je hier veilig weg?

5. Verkeersveiligheid aanrijroutes

Voldoen de routes naar de supermarktlocatie aan de fysieke uitgangspunten van Duurzaam veilig (50-kilometerwegen met fietspaden en oversteekplekken, of 30-kilometerstraten, of erven, of autovrije gebieden)?

6. Autovrije toegang

Profiteren fietsers van een autovrije zone? Kun je veilig de fietsenstalling in- en uitrijden, of moet je uitkijken voor auto’s?

7. Overdekte stalling/beschutting

Is de fietsenstalling overdekt zodat je ook als het regent op je gemak je boodschappen op kunt bergen en beschut bent tegen wind en felle zon?

8. Fiets in communicatie en promotie

Wijzen bordjes of posters fietsers de weg naar de fietsenstalling? Is er op een andere manier positieve aandacht voor de fiets? Bijvoorbeeld een actie om klanten te belonen als ze op de fiets komen?

Leo Maathuis (l) en Laurent Theunissen voor een Maastrichtse supermarkt

Supermarkten checklist

Voor supermarkten zijn fietsparkeerplekken een blinde vlek. Maar nu is er een checklist Lees meer