Fiets ‘m d’r in

7 keer fietsfeest op Wereldfietsdag

3 juni 2024

Elke dag is natuurlijk Wereldfietsdag, maar het is fantastisch dat de Verenigde Naties 3 juni officieel tot wereldfietsdag uit hebben geroepen in 2018. Ter gelegenheid daarvan 7 vrolijke en hoopvolle fietsnieuwtjes en fietsoudjes van over de hele wereld.

1. Test: Hoe goed herken jij je fiets?

Experiment bij de stalling van de Universiteit in Groningen Bron: www.youtube.com

Maar natuurlijk weten deze studenten heel goed hoe hun fiets eruit ziet. Ze hebben hem al zo lang en ze rijden er elke dag op! Maar als ze hun eigen fiets moeten zoeken in een zee van fietsen valt het toch tegen.

2. 50 jaar Autovrije straten in Bogota in Colombia

Elke zondag is het feest Bron: www.youtube.com

In 1974 was de eerste Ciclovía in Bogota, Bolivia. Ciclovía betekent dat elke zondag 200 kilometer aan autowegen vrij worden gemaakt voor fietsers en wandelaars, dansers en andere sporters. Het was een initiatief van Jaime Ortiz Mariño, een stedenbouwkundige. In de 50 jaar sinds de allereerste editie kwamen er steeds meer kilometers bij en het inspireerde ook andere steden in Colombia en over de hele wereld om tenminste voor een dag te voelen wat je kunt met de openbare ruimte als je auto’s verbant.

3. Inclusief fietsen in Cleveland, Amerika

Niet alle fietsers zien eruit als Lance Armstrong Bron: www.youtube.com

Een groep fietsers met de naam ‘Black girls do bike’ laat in Cleveland zien dat je er om te fietsen helemaal niet uit hoeft te zien als Lance Armstrong, een witte man in lycra. Past fietsen bij mij? Of kan ik beter op een scooter of in een auto of een bus rijden? Fietsen moet inclusief zijn en is voor ons allemaal.

Elke dag fietsfeest

Als Fietsersbond werken wij hard voor het beste fietsland ter wereld. Blij mee?

Steun ons

4. Ai Wei Wei in Abu Dhabi

Kunstwerk 'Forever bicycles' dat Ai Wee Wee maakte als loflied op zijn jeugd in Beijing Bron: www.youtube.com

Bij de Verenigde Arabische Emiraten waar Dubai en Abu Dhabi onder vallen, denk je misschien eerder aan dure auto’s dan aan fietsen, maar ook hier krijgt de fiets meer ruimte. Het is nog niet zo dat je overal kunt fietsen. In Dubai wordt gebouwd aan ‘The Loop’, een ambitieus overdekt fietspad met parken dat totaal anders is dan wat wij als fietspad kennen. Je kunt op deze site lezen hoe Dubai in 2040 Amsterdam en Kopenhagen wil hebben overtroffen als fietsvriendelijkste stad ter wereld.

5. De Parijse fietsrevolutie

Parijs greep corona aan om de stad fietsvriendelijker te maken Bron: www.youtube.com

Tijdens de coronacrisis werd haastig ruim baan gemaakt voor fietsers in Parijs. En dat pakte goed uit, Het aantal mensen dat op de fiets stapte is met zestig procent gestegen. Zelf een tochtje maken? Lees hier onze tips.

6. Nationale applausdag in België

Goed bezig mensen! Bron: www.youtube.com

Fietsersbond België organiseert ook dit jaar weer op 3 juni op veel plekken applausdagen waar fietsers complimentjes krijgen in de vorm van applaus omdat ze zo goed bezig zijn. In dit overzicht zie je waar je bedolven kunt worden door warmte en waardering. Gent is pas tot fietsgemeente 2024 uitgeroepen en daar wordt dan ook op heel veel plekken geapplaudisseerd. Petje af!

7. Fiets 'm d'r in op 2 juni

Al je talenten kun je kwijt tijdens dit evenement Bron: www.youtube.com

Geniet er op 3 juni van dat je in het beste fietsland ter wereld woont. We hebben rondgezocht naar leuke feestjes, maar maandag is niet zo’n handige dag. Wel waren er wat activiteiten op 2 juni. Zoals Fiets ‘m d’r in in IJsselstein. Hoe dat eruit ziet kun je op de opname van Fiets ‘m d’r in in Houten zien.

Wat zou jij een leuk soort fietsfeestje vinden? Fiets ‘m d’r in? Of een puzzeltocht? Een wedstrijd fiets zoeken in een grote stalling? Een parade van mooi versierde fietsen? We horen het graag! Stuur je reactie naar [email protected]

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.