Vier toeristische fietstripjes door Parijs
Parijs bevindt zich midden in een fietsrevolutie. Tijdens de coronacrisis zijn Parijzenaren massaal gaan fietsen. Bovendien wordt de auto steeds meer geweerd uit de binnenstad. Op sommige wegen rijden meer fietsers dan auto’s. Ideaal dus om de stad per fiets te verkennen, bijvoorbeeld langs de volgende routes.
1- Klassiek Parijs: langs de Seine (6,5 kilometer)
Start op Place De L’Alma, met uitzicht op Eiffeltoren, via de kasseien van de Champs-Élysées naar Arc de Triomphe, Grand en Petit Palais, Musée d’Orsay, Louvre en Notre-Dame.
2- Het Parijs der Parijzenaren: langs de kanalen (7 kilometer)
Vanaf stadshaven Port de l’Arsenal langs Opéra Bastille en Place de la République. Aan het einde kun je nog het fietspad langs Canal de l’Ourcq volgen tot aan Claye-Souilly (25 kilometer noordoost van Parijs).
3- De linkeroever (Rive gauche), van Bois de Vincennes tot Bois de Boulogne (17 kilometer)
Aan weerszijden van Parijs liggen uitgestrekte groengebieden: Bois de Vincennes (oost) en Bois de Boulogne (west). Deze route verbindt beide bossen langs de linkeroever van de Seine. Langs Pantheon, Quartier Latin, de Sorbonne-universiteit, het prachtige Jardin du Luxembourg en Saint-Germain-des-Prés. Bois de Boulogne, de groene longen van de metropool, is met z’n 15 kilometer aan fietspaden sowieso een uitstekende fietsplek. Vanuit de Arc de Triomphe fiets je er zo heen.
4- Parijs buiten de gebaande paden, van Place de la Nation tot Place de Clichy (7 kilometer)
Deze route volgt metrolijn 2, door Noord, vooral over speciale fietspaden. Start bij Place de la Nation. Via kerkhof Père-Lachaise en de kleurrijke volkswijk Barbès, Sacré-Coeur, Pigalle, Montmartre en Moulin Rouge.
De routes zijn terug te vinden op de site van de Parijse VVV: nl.parisinfo.com (zoek op ‘fiets’). Reken verder niet te veel op de VVV; welgeteld één fietsfoldertje hebben ze in huis.
Ook een mooi tochtje: naar het pittoreske Van Gogh-dorp Auvers-sur-Oise, vanuit Gare du Nord ruim 30 kilometer.
Fiets huren in Parijs?
Niet de meest betrouwbare verhuurder, wel de meest voorradige (meer dan 20.000 op 1400 plekken) is deelfiets Vélib. De groene en blauwe (elektrische) fietsen. Verhuur via velib-metropole.fr. 5 euro voor 24 uur (normale fiets), 10 voor een elektrische (Parijs is soms best klimmen). Na het eerste half uur betaal je 1 euro per half uur, voor een elektrische 2 euro.
Een clubje Hollandse jongens doet goede zaken met Holland Bikes, op drie plekken in het centrum. Vanaf 19 euro per dag heb je een vélo Hollandais. Ook elektrisch en bakfietsen. Info: locations.hollandbikes.com/ville/paris. Bewaakte plekken om je huurfiets te stallen zijn er echter (nog) nauwelijks. Andere fietsverhuurders: parisbiketour.net, fattiretours.com, parisavelo.fr.
Onder andere parisbybike.eu en bajabikes.eu organiseren Nederlandstalige fietstours. Paris Rando Vélo (parisrandovelo.fr) organiseert gratis fietstochten, elke vrijdag (21.30 uur) en iedere derde zondag (10.30 uur). De tochten (20 tot 25 km) beginnen op het Place de l’Hôtel-de-Ville.
Niet ver van Gare du Nord, aan de Rue Albert Thomas 47, ligt Hotel du Nord, Le Pari-Vélo, waar gasten gratis fietsen tot hun beschikking krijgen. Mensen met een handicap kunnen een aangepaste fiets huren via velo-handicap.com of velos-pour-tous.fr.
Rondje fietsen in Parijs met Stein van Oosteren
Nooit eerder werd er zo veel gefietst in Parijs en was het tegelijk zo leuk en veilig.
Een lijst met medewerkers
Word lid van de Fietsersbond
Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!